Masihkah anda ingat dengan temubual sensasi pada tahun lepas melibatkan wartawan Al-Jazeera, Mary Ann Jolley dan bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak.

Menang Anugerah 

Tembual tersebut mendapat liputan luas antarabangsa kerana Najib dilihat telah hilang sabar dan mahu keluar dari set wawancara itu selepas diajukan beberapa soalan panas termasuk mengenai 1MDB. Terbaru, wartawan itu sekali lagi menjadi perhatian apabila dia telah memenangi anugerah kewartawanan iaitu ‘Interview of the Year’ menerusi temubual tersebut.

Saingan Bersama Dua Pesaing 

Dalam UK’s Royal Television Society’s Television Journalism Awards itu, Mary telah mengalahkan dua pesaingnya di dalam kategori tersebut, Channel 4 News bersama Max Mosley ITN dan ITV News menerusi Sir Cliff Richard ITN.

101 East is thrilled to announce we’ve been awarded Interview of the Year at the prestigious Royal Television Society…

Posted by 101 East – Al Jazeera on Wednesday, February 27, 2019

IKLAN

Menurut juri, ketiga-tiga calon ini merupakan contoh terbaik untuk dicontohi namun temubual Mary lebih menarik perhatian dan menunjukkan sikap berani.telus dan berpengetahuan. Ketika video berdurasi 25 minit itu baru sahaja dimuat naik, ianya telah mencapai lebih dari 1 juta tontonan dan 11 ribu tanda suka di laman YouTube Al-Jazeera.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry