Gadis Punjabi, Shweta Sekhon Dinobat Miss Universe Malaysia 2019

161

Akhirnya pencarian wakil Malaysia ke pertandingan Miss Universe 2019 menemui jawapannya dalam acara kemuncak di majlis makan malam gala yang diadakan di Hotel Majestic Kuala Lumpur malam tadi (7/2).

Gadis berketinggian 172 cm yang berasal dari Kuala Lumpur, Shwetajeet Kaur diumumkan  sebagai pemenang menewaskan 17 finalis lain, sekali gus bakal mewakili Malaysia ke pertandingan Miss Universe ke-69 pada hujung tahun ini.

IKLAN

Pernah Menyandang Gelaran Miss Malaysia World 2016/17

Sebelum ini pada tahun 2016, Shweta pernah mendapat gelaran Miss Malaysia World 2016/17 selepas kontroversi gelaran ratu cantik Miss Malaysia World yang disandang oleh Tatiana Kumar Nandha telah dilucutkan kerana didakwa melanggar tata cara dan kontrak.

Shweta yang bekerja sebagai model sambilan ini menerima hadiah wang tunai dan hadiah tajaan bernilai RM180,000 serta biasiswa pendidikan penuh dari HELP University.

Pertandingan Miss Universe Malaysia 2019 ini dihoskan oleh Hansen Lee dan Andrea Fonseka bekas Miss Universe Malaysia 2004.

Antara lapan juri yang mengadili pada malam malam tadi adalah Pengarah Kreatif Alia Bustamam, Pengasas Glojas Smart International Aesthetic, Dato’ Dr JasG, Miss Universe Malaysia 2016, Kiran Jassal, Pelakon, Lynn Lim, Pendandan rambut selebriti Miko Galere, Miko Au, Pengarah Medik La Jung Clinic,  Dr Nicholas Lim, Ketua Penjenamaan dan Pemasaran Komunikasi Malaysia Airlines Berhad, TJ Chan dan Miss Universe Indonesia 2013, Whulandary Herman.

Malam gala pada tahun ini menampilkan barisan penghibur dan artis yang mantap seperti persembahan duet Yazmin Aziz dan Aqeesh menyanyikan lagu Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) dan juga persembahan Ratu Jazz Malaysia, Datuk Sheila Majid.

Selain itu, Larissa turut memenangi anugerah ‘Miss Glojas Beautiful’ pada malam tersebut.

IKLAN

Beliau akan mewakili Malaysia pada peraduan edisi ke-69 Miss World 2018, dimana lokasi dan tarikh belum ditentukan lagi.

Tempat kedua dan ketiga pula masing-masing dimenangi oleh Yaw Hui Jing (Frost Yaw), 25, dari Selangor dan Tessminderjit Kaur (Tess), 22, dari Selangor.