Kini pengguna telefon Huawei telah boleh memuat turun aplikasi VLC Media Player ke dalam telefon mereka. Untuk pengetahuan semua VideoLAN merupakan syarikat yang menghasilkan aplikasi VLC media player.

Foto: Mashable

Sebelum ini aplikasi tersebut tidak dapat di muat turun bagi pengguna Huawei kerana di ban oleh VideoLAN, tetapi kini syarikat tersebut telah membenarkan pengguna Huawei untuk memuat turun aplikasi media tersebut menerusi Google Play Store.

IKLAN
Foto: Show Box TV App

VideoLAN memban aplikasi VLC media player kerana tidak mahu jenama produk daripada negara populasi terbesar itu terus menerus mendominasi pasaran. Malah Huawei sendiri juga tidak mahu menggunakan aplikasi lain selain daripada produk syarikat mereka sendiri.

Dan menerusi masalah yang saling bersangkut paut itu, pengguna VLC yang menggunakan telefon bimbit Huawei mengalami masalah dan aplikasi tersebut menjadi shutdown.

Tetapi, selepas ianya di lihat tidak membawa apa-apa manfaat kepada kedua-dua pihak, kini VideoLAN secara senyap membenarkan pengguna telefon Huawei untuk memuat turun aplikasi VLC media player.