Kehangatan Avengers : EndGame masih dirasai apatah lagi kebanyakan pawagam di tanah air turut ‘full house’. Buat mereka yang sudah menonton filem terbitan Marvel Studios itu sudah pasti menjangkakan beberapa petunjuk dan juga kemungkinan selepas sesetengah pelakon utama superhero ini meletakkan tanda noktah perjalanan mereka bersama siri filem ini.

Teori Peminat 

Terlebih dahulu, ingin kami ingatkan pada anda bahawa artikel ini mempunyai beberapa ‘spoiler’ besar EndGame. Jadi buat anda yang belum tonton filem ini, anda ‘tahu apa yang anda perlu lakukan’.

Berdasarkan jalan cerita EndGame, kita sedia maklum bahawa dua watak utama Avengers iaitu Black Widow dan Iron Man mati dalam perjuangan mereka. Biarpun begitu, munculnya beberapa petunjuk besar dari Marvel menerusi EndGame iaitu kemunculan beberapa watak baharu termasuklah mengenai anak-anak ‘superhero’ ini.

IKLAN

Young Avengers 

Buat peminat setia Marvel, anda pasti tahu produksi ini tidak akan sengaja memperkenalkan watak-watak ini tanpa sebarang sebab. Jadi jika anda perasan pada pengakhiran filem EndGame, terdapat seorang remaja lelaki misteri yang turut mengiringi pemergian Iron Man. Persoalannya disini, siapakah dia?

6Iron Lad

Untuk makluman,remaja tersebut merupakan Harley Keener yang suatu ketika dahulu pernah muncul dalam Iron Man 3. Peminat membuat spekulasi bahawa besar kemungkinan Harley bakal menjadi Iron Lad kelak, malah di dalam komik juga sudah terserlah watak ini. Tidak cukup dengan itu, pada pengakhiran filem EndGame, kedengaran bunyi ketukan besi pada logo Marvel meskipun tiada post credit ditunjukkan. Ini juga memberi andaian bahawa kesinambungan filem ini seterusnya tertumpu pada next Iron family.

5Iron Heart

Si comel ini benar-benar menarik perhatian peminat biarpun hanya muncul untuk beberapa ketika dan turut terkenal dengan tagline nya “Love You 3,000 Times”. Watak anak kepada Tony Stark iaitu Morgan Stark dikatakan bakal bergelar sebagai Iron Heart apabila dewasa kelak. Malah Marvel seperti sengaja membuat peminat terdedah dengna petunjuk ini apabila Tony sering kali menyatakan bahawa anak perempuannya ini begitu bijak dan minatnya yang kearah pertukangan sama seperti nya. Morgan juga pernah memakai topeng Iron milik ibunya!

4Kate Bishop

Selain Iron Man, Hawkeye turut mempunyai anak! Salah seorang anak perempuan Hawkeye ditunjukkan dengan jelas dalam EndGame dimana kelihatan kedua-duanya sedang menjalani sesi memanah. Kuat betul petunjuk ini bukan?

3Stature

Ant-man adalah penyelamat! Masih ingat babak Scott Lang berjumpa dengan anaknya Cassie selepas 5 tahun terperangkap dalam Quantum Realm? Ketika itu Cassie sudah pun meningkat dewasa dan jika mengikut jalan cerita komik, Cassie bakal bergelar Stature.

2Photon

Ayuh imbas kembali kepada filem Captain Marvel. Monica Rambeau yang merupakan anak kepada kawan baik Captain Marvel berperanan besar dalam menentukan sejarahnya. Dimana warna baju rasmi Captain Marvel telah dipilih oleh Monica. Mahu menjadi sepertinya, Monica digambarkan akan menjadi Photon.

IKLAN

1Penasihat Young Avengers – Patriot

Dalam EndGame juga, kelihatan Captain America menyerahkan perisai miliknya kepada Falcon yang selama ini benar-benar mengagumi figura itu sebagai idola nya. Berdasarkan kisah MCU, Falcon akan berubah menjadi Patriot! Menurut ramalan peminat pula, kesemua watak ini akan digabungkan menerusi satu filem baharu yang dikenali sebagai Young Avengers manakala Patriot mengambil alih tugas Captain America sebagai penasihat kumpulan adiwira ini.