Semalam menerusi acara Comic Con, pihak Marvel telah mengumumkan senarai filem terbaharu mereka selepas Spiderman: Far From Home menamatkan filem terakhir mereka di dalam ‘phase 3’ Menerusi pengumuman tersebut, ianya secara rasmi memperlihatkan senarai filem terbaharu Marvel yang akan ditayangkan sekitar tahun 2020 dan 2021.

7 Fakta Menarik Perancangan Marvel Dalam ‘Phase 4’

Buat peminat Marvel, murai.my rangkumkan 7 fakta menarik mengenai perancangan Marvel dalam ‘Phase 4’ termasuklah senarai filem yang akan membuatkan ramai teruja untuk menontonnya seawal tahun hadapan.

7Senarai Filem Marvel Phase 4

Untuk Phase 4, suka untuk kami senaraikan terlebih dahulu filem dan drama bersiri adiwira-adiwira kelahiran Marvel. Kami pasti ada diantara senarai ini sudah terlebih dahulu hangat diperkatakan dan ada juga yang pertama kali baru mendengarnya!

 1. Black Widow: May 1, 2020
 2. The Falcon and the Winter Soldier: Fall 2020 (Disney Plus)
 3. The Eternals: Nov. 6, 2020
 4. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: Feb. 12, 2021
 5. WandaVision: Spring 2021 (Disney Plus)
 6. Doctor Strange in the Multiverse of Madness: May 7, 2021
 7. Loki: Spring 2021 (Disney Plus)
 8. What If…? Summer 2021 (Disney Plus)
 9. Hawkeye: Fall 2021 (Disney Plus)
 10. Thor: Love and Thunder: Nov. 5, 2021
 11. Blade (Diumumkan)
 12. Fantastic 4 (Sudah Rasmi)

6Marvel Umum Senarai Pelakon The Eternal

Melengkapkan khabar angin sebelum ini, pelakon Angelina Jolie secara rasminya telah menyertai MCU menerusi filem The Eternal. Biarpun begitu, Jolie tidak akan memegang watak sebagai Sersi sebaliknya akan memegang watak sebagai Thena, yang mempunyai kebolehan ‘telepati, Teleportation, Psychokinesis, Superhuman speed, Explosion, Mind Control’ .

IKLAN

Selain Jolie, Marvel turut umumkan Salma Hayek, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Brian Tyree Henry, Lia McHugh, Don Lee, dan Lauren Ridloff sebagai pasukan The Eternal.

5The Eternal Tampil Adiwira Pertama Marvel Yang Kurang Upaya

Ramai yang teruja untuk menyaksikan filem The Eternal setelah adiwira tersebut dikenalpasti setiap daripadanya mempunyai kuasa mereka tersendiri malah Marvel dengan bangganya turut mengumumkan salah seorang dari anggota The Eternal iaitu Makkari akan dilakonkan oleh seorang pelakon yang kurang upaya pendengaran (pekak), Lauren Ridloff yang sebelum ini dikenali menerusi drama bersiri The Walking Dead

4Natalie Portman Muncul Sebagai ‘Thor Perempuan’

Satu lagi berita yang mengejutkan yang mana Natalie Portman akan kembali semula dalam MCU sebagai Jane Foster. Bukan itu sahaja, Natalie juga akan menjadi sebagai ‘Thor Perempuan’ barangkali akan turut dikenali sebagai Lady Thor.

Natalie akan membuat kemunculan semula bersama Chris Hemsworth menerusi filem Thor keempat, Thor: Love and Thunder yang akan diarahkan oleh Taika Waititi.

3Black Panther 2, Guardians of The Galaxy Masuk Dalam Senarai Phase 5?

Sebelum ini, pihak Marvel telah mengumumkan filem-filem akan datang adalah Black Panther 2, Guardians of The Galaxy 3 dan Captain Marvel 2. Namun ketika pengumuman rasmi dibuat, filem-filem ini tidak kelihatan dalam senarai sekaligus menjadi tanda tanya buat peminat. Namun begitu menurut pihak Marvel, filem-filem ini termasuk X-Men dan Fantastic Four sudah pasti akan diterbitkan namun tarikhnya tidak dapat dipastikan dan kemungkinan juga akan termasuk di dalam Phase 5. Jika Ya, kita mungkin akan dapat menonton filem-filem ini pada 3 tahun lagi.

IKLAN

2Kesinambungan Legasi Captain America & Drama Bersiri Khas Hawkeye

Biarpun Avengers terdahulu sudah menamatkan perjuangan mereka, namun Marvel tidak ketinggalkan untuk memberi ‘buah tangan’ buat peminat. Ini kerana watak-watak seperti Falcon, Winter Soldier, Scarlet Witch, Vision dan Hawkeye akan mempunyai drama bersiri mereka tersendiri kelak.

Malah lebih mengujakan di dalam drama Hawkeye, watak anak perempuannya, Kate Bishop akan turut dikembangkan.

1Scarlet Witch Tunjang Utama Dr Strange 2

Merealisasikan impian peminat untuk melihat lebih banyak aksi Wanda atau lebih dikenali sebagai Scarlet Witch, pihak Marvel telah menjadikan adiwira ini sebagai salah seorang hero utama disisi Dr Strange yang akan diperlihatkan menerusi filem Dr Strange kedua, Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Dengan kuasa kedua-dua adiwira ini, sudah pasti ianya merupakan satu gabungan yang cukup hebat!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry