Sofi Jikan Dipenjara Setahun Bersalah Atas Tuduhan Dadah

Mesti Baca

Februari tahun lalu, pelakon Sofi Jikan telah didakwa menggunakan dadah jenis 11-nor-delta-9-tetrahydro cannabinol-9-carboxylic acid atau THC di Pejabat Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, jam 11.15 malam. Bagi kesalahan itu, pelakon yang terkenal dengan tagline ‘kasi sengat’ itu didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Dijatuhkan Hukuman Penjara Setahun 

Susulan daripada itu, pada 13 Mei yang lalu, Sofi telah diperintah membela diri selepas mahkamah berpuas hati pihak pendakwaan berjaya membuktikan wujud prima facie dalam kes itu. Namun, semalam pelakon filem KL Gangster itu telah dijatuhkan hukuman dipenjara 12 bulan oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas pertuduhan kesalahan menggunakan ganja.

Benarkan Tangguh Hukuman 

Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir membuat keputusan itu terhadap Sofi selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan. Malah mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara itu bermula hari ini selain diperintah berada di bawah pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selama tiga tahun.

Biarpun begitu, mahkamah membenarkan Sofi menangguhkan pelaksanaan hukuman itu sementara peguam yang mewakilinya, Datuk Haniff Hassan memfailkan rayuan.

Terkini

Selain Neelofa, Perkahwinan Ini Juga Dikatakan Membelanjakan Jumlah Wang Yang Besar Di Hari Bahagia Mereka

Di Malaysia, perayaan perkahwinan kadangkala berlangsung selama beberapa hari. Sesetengah selebriti akan mengadakan majlis sambutan yang berbeza untuk keluarga,...

Artikel Berkaitan