Sejak beberapa tahun yang lalu, platform video kreatif TikTok semakin popular. TikTok adalah aplikasi video kreatif dari China yang membolehkan pengguna merekod video dengan tema dan kesan muzik yang unik.

TikTok sering dianggap sebagai aplikasi yang menghiburkan. Walau bagaimanapun, baru-baru ini TikTok dianggap berpotensi mengancam keselamatan negara Amerika Syarikat.

Untuk itu, senator di Parlimen AS meminta pegawai risikan untuk menyiasat aplikasi TikTok. Mereka ingin tahu sama ada TikTok boleh menimbulkan risiko atau ancaman kepada keselamatan negara.

IKLAN

Mengutip laporan dari Ubergizmo, Jumaat (10/25/2019), kebimbangan ini disebabkan oleh fakta bahawa TikTok dimiliki oleh ByteDance, sebuah syarikat yang berpengkalan di China.

Pemimpin Minoriti Senat AS Chuck Schumer berkata, “Dengan lebih daripada 110 juta muat turun di Amerika Syarikat, TikTok berisiko menjadi ancaman keselamatan, jadi kami tidak boleh mengabaikannya.”

Peraturan Cina

Ini tidak lain kerana di China ada undang-undang yang mengawal syarikat-syarikat dengan menyerahkan data yang diminta oleh kerajaan China.

Hal itu menimbulkan kebimbangan, bahawa permintaan untuk data bukan sahaja untuk ByteDance tetapi juga syarikat-syarikat China yang lain.

Ini telah membawa kebimbangan tentang Huawei membekalkan peralatan komunikasi ke Amerika Syarikat.

TikTok Menafikan

Dalam satu kenyataan kepada Reuters, jurucakap TikTok menafikan ini.

“TikTok komited untuk menjadi sebuah syarikat yang dipercayai dan bertanggungjawab di Amerika Syarikat, termasuk bekerja dengan Kongres AS dan semua agensi kawal selia yang relevan,” kata jurucakap itu.

IKLAN
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry