Bercakap mengenai kumpulan lagenda rock Grunge, Nirvana pasti akan menggamit memori terutamanya peminat kategori ’90s’.

Malah vokalis utamanya, Kurt Cobain juga menjadi idola ramai remaja ketika itu sehingga cukup fanatik menyimpan pelbagai jenis keratan akhbar mahupun barangan peribadi miliknya,

Cardigan Berharga RM1.4 Juta

Terbaru, menerusi satu acara lelongan yang dikendalikan oleh Julien’s Auction pada Sabtu lalu, Cardigan milik Kurt telah terjual pada harga USD334,000 (~RM1.4 juta). Uniknya mengenai cardigan ini ianya begitu diingati kerana Kurt telah memakainya untuk MTV Unplugged pada tahun 1993.

IKLAN

Banyak Keistimewaan 

Selain itu, cardigan ini yang merupakan pakaian paling mahal yang terjual pada acara lelongan tersebut mempunyai pelbagai sejarahnya tersendiri. Mempunyai kesan terbakar rokok yang dihisap oleh Kurt, percaya atau tidak Cardigan ini tidak pernah dibasuh selama lebih 3 dekad.

Foto: AFP

Bukan itu sahaja, dalam lelongan itu gitar khas Fender Mustang yang digunakan oleh Kurt ketika tour concert album In Utero turut terjual pada harga USD340,000 (~RM1.42 juta). Sudah pastinya gitar ini begitu bernilai kerana Kurt dikenali ramai sebagai salah seorang artis yang akan merosakkan gitarnya selepas tamat membuat persembahan dan ini mungkin antara yang terselamat.

Sebagai info, Kurt Cobain telah meninggal dunia pada April 1994 akibat bunuh diri.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry