Walaupun ia telah ditayangkan diseluruh dunia sejak sejak Oktober yang lalu, pelbagai gosip dan kisah pelakon filem “Joker” masih menjadi topik yang dibincangkan secara meluas oleh peminat.

Termasuk salah satu adegan ini iaitu watak Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) bersembunyi di dalam peti sejuk. Masih ingat?

Pada tidak perasan, adegan ini boleh dilihat selepas Arthur bertemu dengan Thomas Wayne, dimana sebelumnya dia menemui surat dari ibunya, Penny Fleck. Dalam surat itu, Penny berkata bahawa Thomas sebenarnya adalah bapa Arthur.

Walau bagaimanapun, apabila Arthur bertemu dengan Thomas, Datuk Bandar Gotham justeru mengatakan bahawa Penny mempunyai masalah mental dan telah mereka reka cerita. Bukan itu sahaja, Thomas juga memukul pada wajah Arthur.

Ketika pulang ke rumah, Arthur seperti memberontak dan membuang semua peralatan di dapurnya, kemudian mengeluarkan makanan dan rak dari peti sejuk. Anehnya, Arthur juga memasukkan dirinya ke dalam peti sejuk.

IKLAN

Babak ini juga berjaya mencuri perhatian peminat. Ramai yang tertanya-tanya mengenai simbolik kelakuan ini. Adegan ini menggambarkan keadaan Arthur yang berada di titik paling rendah dalam hidupnya setelah menerima semua penolakan dari masyarakat, termasuk Thomas Wayne, yang dianggap sebagai seorang bapa.

Thomas Wayne

Seperti yang dilaporkan oleh Screenrant, Arthur mengasingkan dirinya dalam peti sejuknya boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Implikasi yang paling tidak menggembirakan adalah bahawa Arthur hanya ingin menyembunyikan diri dari dunia yang terus menolaknya. Menyembunyikan di ruang kecil yang terkurung dapat lebih menghiburkan untuk Arthur daripada dikelilingi oleh dunia terbuka yang penuh dengan orang jahat.

Menariknya, adegan ini sebenarnya bukan dalam skrip asal “Joker”, tetapi hanya improvisasi Joaquin Phoenix. Sinematografer “Joker”, Lawrence Sher, menjelaskan bahawa terdapat adegan tertentu dalam filem ini yang tidak hadir sepenuhnya dari skrip dan tidak dirancang terlebih dahulu.

“Apabila dia memasuki peti sejuk, kami tidak tahu dia (Joaquin Phoenix) akan melakukan itu. Kami menyediakan dua kedudukan kamera, dan Joaquin hanya berfikir tentang apa yang akan dilakukannya jika dia penderita insomnia yang teruk,” kata Lawrence Sher

Sudah tentu ini bukan kali pertama Joaquin membuat penambahbaikan dalam filem ini. Sebelum ini, ternyata bahawa adegan tarian di bilik mandi selepas dia membunuh tiga lelaki di stesen bawah tanah juga datang dari penambahbaikan sendiri.

Dalam sisi lain, baru-baru ini, “Joker” telah dinamakan sebagai adaptasi filem komik yang paling menguntungkan sepanjang masa. Tidak hanya itu, “Joker” juga diramalkan sebagai filem rating R pertama yang akan meraih USD 1 bilion di seluruh dunia.

IKLAN