Yang paling ditunggu-tunggu Frozen II akhirnya telah ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 21 November 2019. 

Para pecinta siri “Frozen” dan “Frozen II” pastinya tidak asing dengan istilah Arendelle, sebuah kerajaan yang indah di mana Elsa dan Anna menjalani kehidupan. Tetapi siapa sangka, sebenarnya Arendelle benar-benar diilhamkan oleh sebuah bandar yang ada di dunia nyata.

IKLAN

Arendelle diilhamkan oleh sebuah bandar yang dipanggil Arendal di Norway. Dari namanya ia juga mendapati Arendelle benar-benar diilhami oleh Arendal. Bukan itu sahaja, kedua-duanya terletak berhampiran dengan sungai yang merupakan tarikan utama.

Arendal terletak di barat daya ibu negara Norway, Oslo. Dalam bahasa Norway, perkataan “aren” bermaksud burung helang dan “dal” yang bermaksud lembah. Sama seperti Arendelle, aktiviti perindustrian utama Arendal juga berpusat pada pembuatan kapal, perdagangan kayu, dan perlombongan besi.

Pada tahun 1880, Arendal merupakan pelabuhan terbesar di Norway. Bandar Arendelle dalam “Frozen” juga digambarkan dengan lokasi yang sama, bandar pelabuhan yang terkenal.

Bukan hanya Arendelle. Watak Anna (Kristen Bell) nampaknya juga diilhamkan oleh wanita Norway. Sementara Elsa (Idina Menzel) direka bentuk daripada wanita Iceland.

Dikabarkan, pengarah dan penerbit “Frozen II” berkunjung ke Norway, Finland dan Iceland untuk mencari inspirasi.