Selepas mengumumkan pengundurannya sebagai Captain America mahupun Steve Rogers, peminat mula membuat pelbagai spekulasi mengenai pengganti Chris Evans dalam terbitan Marvel.

Ada yang menganggap watak tersebut akan diteruskan dengan kemunculan anak Steve Rogers dan tidak kurang juga dengan beranggapan Falcon akan meneruskan legasi ‘America’.

Marvel Teruskan Watak Captain America 

Namun dengan pengumuman dari Marvel ini, peminat mungkin akan menyaksikan kemunculan semula Captain America dalam filem-filem Marvel akan datang. Ini kerana, menerusi kesinambungan di dalam komik, pihak Marvel telah merancang sesuatu kepada kesinambungan era para adiwira sebelum ini.

IKLAN

Terdahulu, peminat sedia maklum bahawa Captain America mendapat ‘kuasa’ nya daripada suntikan serum yang membuatkan proses penuaannya terhenti. Malah serum yang masih tinggal masih dijaga olehnya sebelum dilindungi Sam Wilson atau lebih dikenali sebagai Falcon yang mana penceritaanya mungkin akan dilihat di dalam siri Disney+ The Falcon and The Winter Soldier.

Sempena Ulangtahun Ke-80 

Mengenai serum tersebut, ianya dikatakan akan diberi kepada seorang wanita yang bernama Roberta Mendez tidak lama kemudian.

Bersempena dengan ulangtahun komik Marvel yang ke-80, mereka turut membuat perancangan dunia adiwira pada 80 tahun akan datang. Sebelum ini Marvel telah memperkenalkan watak Miguel O’Hara sebagai Spider-Man 2099 manakala Roberta telah disahkan akan menjadi Captain America dengan identiti yang baharu dan berkemungkinan akan saling berkaitan dengan Miguel.

Pengenalan watak wanita sebagai Captain America bukanlah sesuatu yang baharu kerana sebelum ini Danielle Cage yang merupakan anak kepada Luke Cage dan Jessica Jones menggalas tanggungjawab tersebut.

Mengenai filem Captain America, buat masa ini pihak Marvel tidak memberi sebarang kata putus, barangkali peminat mungkin akan melihat salah satu daripada kedua-dua wanita ini bakal menjadi ‘the new Captain America’!