Kematian Godfrey Gao pada hari ini, Rabu, 27 November 2019, meninggalkan kesedihan mendalam di dunia hiburan. Pelakon dan model Taiwan-Kanada ini mengalami masalah kegagalan jantung ketika dalam penggambaranrancangan realiti di China dan disahkan meninggal dunia.

Kagum Dengan Ibu Dalam Penjagaan Kulit

Gao seorang pelakon dan model yang pernah berkunjung ke Malaysia pada tahun 2014 sebagai duta SK-II Men dan berkongsi rahsia kecantikan kulit. Dalam satu temubual Gao bersama Wanista.com, beliau sangat mengagumi ibunya dalam menjadi kulit wajah.

IKLAN

Saya terkesan untuk menjaga kulit saya selepas melihat ibu saya. Tidak kira betapa sibuk sekalipun, ibu masih mampu mengikuti rejim penjagaan kulit kerana ia amat penting. Tidak kira betapa sibuk sekalipun kehidupan anda, adalah penting untuk tampil menarik kerana ia membina keyakinan.” katanya kepada Wanista.

Menepis Isu Perkauman

Disebalik kisah kariernya yang begitu gemilang, siapa sangka, masa kecilnya agak sukar. Gao terpaksa melawan isu perkauman yang dia alami semasa tinggal di Vancouver, Kanada.

“Apabila saya berpindah dari Taiwan ke Kanada pada 1995, kami ke Vancouver Utara di mana tidak banyak orang Asia berada di sana,” kata Gao di laman web NextSHark

Ketika di sekolah, Gao bertemu dengan ramai kanak-kanak dari pelbagai latar belakang seperti India, Persia dan China. Malangnya, biasanya di dalam kelas lebih ramai murid dikalangan ‘orang putih’, yang menjadikan Gao sukar untuk mencari kawan.

Sehingga dia berada di sekolah menengah, dia benar-benar berdepan dengan masalah perkauman. Pada masa itu, kebanyakkan orang sekelilingnya memilih kawan berdasarkan latar belakang seseorang. Sementara dia mempunyai latar belakang berdarah Asia.

“Senior di sekolah sentiasa memandang kamu sebagai wajah kuning, mereka fikir kami adalah Bruce Lee atau sinonim dengan Kung Fu, jadi mereka akan sentiasa membuat bunyi seperti Bruce Lee. Saya mengalami setiap hari dan saya cuba menepis akan hal itu” katanya.

Walaubagaimanapun, Godfrey Gao tidak menjadikan isu perkauman sebagai penghalang dalam kehidupannya. Tak bersedih, Gao sebaliknya menjadikan pengalaman menepis isu perkauman itu untuk mencapai kariernya.

Pada tahun 2011, Gao menjadi orang Asia pertama yang menjadi model dalam iklan-iklan Louis Vuitton. Ini sudah pasti membanggakan kerana sudah 157 tahun jenama itu tidak menggunakan lelaki Asia sebagai model pengiklanan mereka.

IKLAN

Impian Tak Kesampaian

Dia juga muncul dalam filem Hollywood The Mortal Instruments: City of Bones. Gao kelihatan hebat berlakon sebagai Magnus Bane. Gao juga meneruskan impiannya untuk bekerja dalam filem dan TV untuk menangkis perkauman.

“Saya sebenarnya akan menjadi seorang superhero, itulah salah satu matlamat saya,”  tegas.

Malangnya, segalanya tinggal kenangan,Gao tidak dapat meneruskan impiannya. Tetapi hasil kerja dan niat baik Gao pasti akan terus memberi inspirasi kepada orang lain.

Sumber: The Next Shark