Zarul Husin Bongkar Gaji Pramugari & Pramugara Ketika Bekerja Dengan MAS

8.3K

Mungkin semua  bersetuju sekiranya Murai MY mengatakan kehidupan sebagai pramugari atau pramugara umpama selebriti yang sinonim dengan dunia ‘glamor’. Tapi ramai juga yang nak tahu, berapa agaknya gaji pramugari atau pramugara yang bertugas di awan biru ya?

Hal ini telah dibongkarkan oleh vokalis kumpulan Umbrella iaitu Zarul Husin, bekas pramugara di syarikat penerbangan terkemuka, Malaysia Airlines (MAS)lebih daripada 10 tahun.

IKLAN

Terbaru, menerusi Youtube Channel penyanyi tersebut, dia berkongsi gaji pokok bagi seorang pramugara atau pramugari mengikut syarikat penerbangan. Sebenarnya, Murai MY memang suka layan video-video dari Zarul di Youtube, kerana kandungannya sangat menarik.

Info mengenai pendapatan pramugari atau pramugara ini berdasarkan dari pengalamannya sendiri dan turut menjadikan laman sesawang Flygosh.com sebagai rujukan.

Menurut Zarul, gaji seorang pramugari atau pramugara bergantung kepada berapa lama dalam perkhidmatan, gaji asas (basic) hanya sekitar RM1,200 seperti yang dilaporkan dari Flygosh.com.

Dalam info yang berlainan, Zarul mendedahkan pendapatannya sendiri semasa bekerja dengan MAS.

“Semasa yang menjalani latihan, gaji pokok saya hanya RM700, namun selepas 16 tahun berkhidmat, gaji pokok saya yang terakhir berjumlah RM3,200”- katanya

Walaubagaimanapun, Zarul berkata, selain gaji pokok, pramugara dan pramugari juga menerima ‘elaun produktiviti’ dengan kadar tertentu mengikut jam dan pangkat.

Namun Murai MY difahamkan seseorang pramugari atau pramugara mendapat hasil yang lebih lumayan setiap bulan adalah elaun penerbangan yang diterima. Dalam kata lain, lebih banyak terbang pagi banyak elaun yang diterima.

Terima kasih kepada Zarul kerana berkongsi tentang info menarik ini. Banyak lagi kandungan yang menarik di paparkan pada setiap video di laman Youtube Zarul. Tunggu apa lagi, jangan lupa Subscribe  Youtube Zarul Umbrella.