Barisan nama-nama yang cukup popular tidak semestinya menjanjikan sesebuah filem itu hits mahupun terbaik. Barangkali itulah yang terjadi pada filem Cats yang dikritik hebat oleh mereka yang sudah menontonnya.

Filem Terburuk 

Pada mulanya ramai yang menjangkakan filem Cats adalah filem terbaik pada tahun 2019. Manakan tidak, Cats telah menampilkan ramai selebriti-selebriti Hollywood popular antaranya seperti Idris Elba, James Corden, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson, dan Jennifer Hudson. Namun filem muzikal ini menjadi sebaliknya apabila tersenarai sebagai filem terburuk bagi tahun 2019.

IKLAN

Kesan CGI Terlalu Lemah 

Sehingga tayangan ke hari ini, Cats hanya memperoleh 18% dari Rotten Tomatoes dan IMDb pula sekadar 2.7%. Antara faktor kegagalan ini termasuklah mengenai kesan CGI yang terlalu lemah.

Menurut pihak produksi, mereka akui telah menukar beberapa babak di saat akhir termasuklah sehari sebelum tayangan di seluruh dunia.

Bukan sahaja dilabel sebagai filem terburuk 2019, malah Cats turut digugurkan daripada senarai pencalonan “For Your Awards Consideration” sekaligus menjadikannya sebagai salah satu filem muzik terburuk dalam sejarah.