Sebelum ini, peminat sedia maklum bahawa Marvel akan tampilkan watak LGBT dalam filem terbaharu nya akan datang. Menguatkan spekulasi itu, ianya bakal muncul dalam Thor: Love and Thunder yang dijangka ditayangkan sekitar 2021.

Kevin Feige Umum Bakal Perkenal Watak Trans 

Terbaru, ketika di Akademi Filem New York,Presiden Marvel iaitu Kevin Feige telah mengumumkan Marvel bakal memperkenalkan filem pertama yang menampilkan watak superhero yang terarah kepada transgender. Bukan itu sahaja, dengan kemunculan watak tersebut, Marvel juga akan jadikan perancangan tersebut sebagai pelan jangka panjang untuk memperkenalkan lebih ramai superhero trans.

IKLAN

Sera Dari Thor Watak Trans Pertama?

Dalam info lain, ramai yang meramalkan superhero trans pertama adalah Sera dari rangkaian filem dan komik Thor yang sememangnya sudah diperkenalkan terlebih dahulu. Malah pembantu penulis komik Marvel, Kieron Giller turut mengesahkan mengenai status sebenar watak Sera.

Pada filem-filem akan datang, Marvel turut mencipta sejarah dengan memperkenalkan watak superhero kekurangan upaya (OKU) pertama selain Shang-Chi yang menjadi superhero Asia-Amerika pertama pada 2021 menerusi filem Shang-Chi dan Legend of the Ten Rings.