Nama figura ini, Teme Abdullah semakin dikenali ramai terutamanya di media sosial. Manakan tidak, beberapa hasil seni nya termasuklah lukisan potret Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah dan Raja Permaisuri Agong,Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum AlMutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj yang turut berkenan oleh baginda berdua menjadi bualan ramai.

Cetus Inspirasi Anak Muda 

Buat yang tidak mengenali Teme, pemuda ini merupakan seorang penulis dan arkitek yang sering kali memberikan inspirasi buat pengikutnya di laman sosial termasuklah mengenai kisahnya yang menimba ilmu di negara orang dan dalam masa yang sama menjual lukisan lakaran bagi menampung kos pengajian.

IKLAN

Selain berkongsi hasil lukisannya, Teme juga pernah menghasilkan beberapa buah buku sehingga menjadi ‘best seller’ di kebanyakan kedai buku terkemuka. Karya penulisannya seperti Pelukis Jalanan, Arkitek Jalanan, Impian Jalanan, Signature Jalanan, Empayar: Hikayat Putera Tanpa Nama, dan Empayar 2: Hikayat Mukjizat Daripada Iblis sehingga kini mendapat tempat dikalangan peminat.

22,222 T-Planner Habis Dijual 

Tidak cukup dengan itu, buat dua tahun berturut bermula dari tahun 2018 Teme telah menghasilkan sebuah jurnal ‘planner’ , T-Planner yang cukup menarik. Sebagai rekod, untuk edisi 2020 sebanyak 22,222 naskhah telah habis dijual dalam masa yang singkat.

Lebih manis bagi cetakan yang pertama dan kedua, ianya telah dihadiahkan buat baginda YDPA dan RPA yang mana Teme turut diundang untuk masuk menghadap baginda berdua di Istana Negara.

Tunku Azizah Gambarkan Teme Seorang Lelaki Yang Kacak 

Berkongsi pengalamannya bersemuka dengan Raja dan Permaisuri kesayangan rakyat Malaysia, menurut Teme dia berasa begitu gementar dan dalam masa yang sama teruja kerana mendapat peluang sedemikian pula.

View this post on Instagram

The King & Queen of Malaysia. . Baginda tuanku boleh saja mengupah pelukis ternama bertaraf dunia untuk melakar wajah baginda menghiasi istana. Tetapi baginda berdua merendah diri, mencemar duli turun ke bawah dan memilih lukisan seorang anak muda macam aku. Begitulah tuanku dengan rakyat. . Kita beruntung. Tatkala manusia berebut-rebut memperaga kuasa, kita punyai penaung negara yang turun bergaul dengan rakyat jelata, berusaha bersungguh-sungguh untuk berdamping di medan bersama rakyatnya. . Malangnya, ada segelintir yang tidak tahu berbudi & tidak mengenal jati diri. Baginda Tuanku berdua sudah tidak perlukan publisiti. Wajah DYMM SPB Yang Di-Pertuan Agong & DYMM SPB Raja Permaisuri Agong sudah terpampang merata-rata di seluruh pelosok negeri. . Publisiti tidak langsung menjadi agenda. Kehadiran Duli Tuanku di social media hanyalah gerakan ihsan untuk rapat dengan rakyat. Tetapi rakyat belum matang untuk menghargai. Belum reti menyambut ihsan dengan budi. . Kawan-kawan, kalau tiada perkataan yang baik untuk dikeluarkan, maka diamlah. Hati yang busuk sepatutnya disekang dalam-dalam. Janganlah sebarkan bau itu ke serata alam. Deria kami di sini tidak mampu menghadam. Cukuplah dengan jerebu di Malaysia. . Masyarakat nusantara terkenal dengan akhlak murni. Islam juga mengajar akhlak dan pekerti meskipun dalam berperang. Inikan pula berakhlak terhadap ketua negara. Maka, peliharalah nilai itu, pasakkan teguh di sanubari. . Adab menjadi sesuatu yang mahal pada zaman ini, walhal ia percuma. Maka jadikanlah diri kita dalam kalangan mereka-mereka yang beruntung masih punyai kemewahan adab dan budi dalam jiwa. . Akhir sekali… Our beloved Queen, DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ada kirimkan salam pada semua 😊. Tidak kisah friends or haters. . And about the pictures, aku dah dapatkan perkenan keizinan Kebawah Duli Tuanku untuk berkongsi di social media aku. No worries 👌🏻 . #DaulatTuanku #AgongKita

A post shared by teme Abdullah (@itsteme) on

IKLAN

Sempat berkongsi gambar kenangan bersama Baginda berdua, Teme masih merendah diri dengan mengaburkan wajahnya yang sehingga kini menjadi teka-teki netizen mengenai wajah sebenarnya.Menurut Tunku Azizah, Baginda menyifatkan Teme sebagai seorang yang cukup kacak dan berbudi bahasa.

Dalam pada itu, Tunku Azizah turut menyatakan bakal bekerjasama dengan pemuda yang berbakat besar ini. Teruskan berkarya Teme Abdullah!