Apple Watch sering mendapat pujian kerana memiliki ciri khas yang menyelamatkan kehidupan pemiliknya. Tetapi kini, seorang doktor telah menuntut haknya terhadap jam tangan pintar Apple tersebut. Kenapa ya?

Seperti mana yang diketahui, Apple Watch mempunyai keupayaan untuk mengesan kadar jantung. Dengan keupayaan ini, peranti ini dapat menyelamatkan nyawa pengguna yang akan menjadi lemah atau mengalami serangan jantung.

Seperti yang dilaporkan menerusi Medcitynews, Dr. Joseph Wiesel, ahli kardiologi yang juga pensyarah di New York University, mengatakan bahawa Apple telah mencuri patennya. Ciri ini yang digunakan oleh Apple nampaknya melanggar kaedah paten yang dia dapati mengesan atrial fibrillation.

IKLAN

Atrial fibrillation adalah satu kaedah untuk mengesan denyutan abnormal yang berlaku pada jantung. Maklumat ini boleh dikesan melalui aktiviti atrium yang cepat dan tidak berkesan dalam kontraksi jantung dan ventrikel atau bahagian jantung yang mempunyai fungsi untuk mengepam darah, yang tidak teratur.

Di dalam tuntutan beliau di mahkamah, Wiesel berkata bahawa patennya adalah perintis dalam mengesan Atrial fibrillation . Paten ini menerangkan bagaimana untuk memantau denyutan tidak teratur.

Wiesel berkata bahawa dia telah berkongsi butiran paten dengan Apple pada September 2017, tetapi Apple enggan bekerjasama. Tidak disangka-sangka, Apple masih menggunakan kaedah paten Wiesel.

Akibatnya, Wiesel tidak mempunyai pilihan selain untuk menuntut haknya dari Apple. Dia berharap Apple tidak lagi boleh menggunakan kaedah patennya jika mereka tidak mendapat kebenaran dan membayar royalti.