Yogyakarta adalah salah satu destinasi kegemaran para pelancong dari Malaysia. Yogyakarta bukan sahaja dikenali sebagai kota pengajian bagi ramai pelajar dan tapak sejarah tetapi juga ia sebuah kota pelancongan. Destinasi semula jadi yang indah menjadikan Yogyakarta sebuah bandar pelancongan yang unik

Tak semua lokasi pelancongan di Yogyakarta yang mengharuskan pengunjung untuk mengeluarkan wang. Namun ternyata masih terdapat tarikan pelancong yang percuma. Nak tahu tempatnya?

IKLAN

10Malioboro

Foto: instagram/@malioboro_insta

Tempat ini menjadi lokasi wajib dikunjungi jika berada di Jogja. Selain anda boleh membeli cenderamata khas Jogja, bersiar-siar di sepanjang Jalan Malioboro tidak perlu mengeluarkan wang. Percuma!

Sekiranya pada masa lalu kawasan ini sentiasa penuh sesak kerana kenderaan yang diletakkan di depan kedai, kini ruang tempat letak kereta telah dialihkan ke sebuah bangunan. Setiap pengunjung akan rasa lebih selesa berjalan dan membeli-belah. Bagi umat Islam, terdapat masjid di sini.

9Titik Nol

foto: Instagram/@jogjascenery

Ramai orang mendakwa, semua cerita mengenai Jogja bermula dari sini. Mengapa? Titik Nol atau titik sifar kota Jogja adalah titik yang menentukan jarak antara daerah di Jogja atau kota-kota lain di luar Jogja.

Zero Point Jogja berada di jalan antara plaza utara ke Ngejaman di hujung selatan Malioboro. Tempat ini biasanya digunakan oleh pelancong yang melawat untuk menonton pelbagai pertunjukan seni yang diadakan oleh pelbagai penganjur, seperti komuniti pelajar di kampus mahupun komuniti tertentu yang tidak berkaitan dengan kampus.

8Alun-Alun Kidu

foto: Instagram/@diasagustina

Pernahkah anda sering melihat rakan-rakan anda mengambil gambar di dalam kereta terbuka dan penuh dengan lampu? Inilah tempatnya. Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, anda boleh membayar sewa. Selain dapat berkunjung dengan rakan dan keluarga, pelancong boleh bergaul dan mendapat kawan baru di tempat ini. Bersantai di sini sambil menikmati suasana malam dan ia adalah percuma.

7Bukit Bintang

foto: Instagram/@atjogja

Sebuah lagi tempat yanh percuma pada  malam hari ialah Bukit Bintang, bukan di Kuala Lumpur ya! Terletak di dataran tinggi menjadikan tempat ini sebagai salah satu destinasi pelancongan malam yang indah.

Jika anda datang ke tempat ini, anda akan dibentangkan dengan percikan lampu di dataran rendah. Oleh itu, tempat ini dipanggil bukit bintang. Bersantailah di sini dengan percuma jika anda tidak membeli makanan ringan di sekitar.

6Tugu Jogja

foto: Instagram/@resasstra

Ada juga tempat bersejarah yang tak perlu beli tiket kemasukan ya!  Anda boleh bergambar di sini secara percuma. Pada dasarnya Tugu Jogja adalah titik garis anggaran dari Gunung Merapi, Kraton Jogja dan Pantai Selatan. Kerana tempat ini menawarkan ikon yang tidak dijumpai di bandar lain.

5Watu Giring

foto: Instagram/@piknikdong

Watu Giring adalah lokasi batu-batuan semulajadi yang dipotong-potong oleh pelombong batu alam untuk menjadi seperti sebuah anak tangga.

Tempat pelancongan baru ini dibuka dan diperkenalkan oleh masyarakat Semanu, Gunungkidul. Kini menjadi perhatian para instagramer.

Bagaimana dengan bayaran ya? Pada mulanya tempat pelancongan ini adalah percuma, tetapi semakin lama, ramai pelawat yang tidak menjaga kebersihan, kini tempat pelancongan ini menyediakan kotak derma yang ikhlas untuk membantu kos pembersihan.

4Spot Riyadi

Spot Riyadi menawarkan pemandangan matahari terbit atau terbenam yang indah. Di sini anda dapat menikmati keindahan sawah, Kuil Sojiwan, Candi Prambanan dan Gunung Merapi dari atas.

IKLAN

Jalan masuk yang berliku dan curam akan dibayar apabila anda sampai ke puncak. Jangan lupa membawa makanan atau minuman untuk bekalan ketika berada di atas pemandangan.

3Bantal Lava

foto:instagram/@jogjatulen

Satu tempat yang telah wujud sejak berjuta-juta tahun yang lalu, menarik perhatian penduduk baru-baru ini. Bantal Lava dibentuk oleh lava yang keluar dari gunung berapi bawah air. Lava panas yang bersentuhan langsung dengan air sejuk menyebabkan mineralnya mengalami pembekuan yang membentuk geometri mirip tompokan bantal.

2Tebing Watu Mabur

foto:instagram/zonagrafi_jogja

Lokasi pelancongan di sini adalah percuma jika anda hanya ingin menikmati pemandangan semulajadi. Ambil gambar seberapa banyak yang anda boleh.  Tetapi jika anda ingin menikmati pelbagai permainan, anda perlu membayar sewa. Pelancongan Lava Bantal dibuka setiap hari dari jam 6 pagi hingga 6 petang.

Pemandangan kabus tebal sentiasa menyajikan suasana yang indah di tempat ini. Suasana yang tenang kawasan berbukit dengan hamparan luas sawah padi menambah keindahan tempat ini.

Berbagai spot foto yang Instagramable bagi menambah keunikan gambar anda. Watu Mabur Cliff terletak di Mangunan, Dlingo, Bantul, dibuka setiap hari tanpa meminta Tebing Watu Mabur berlokasi Mangunan, Dlingo, Bantul ini buka setiap hari tanpa meminta anda membayarnya ketika masuk.

1Gumuk Pasir

foto:instagram/kunto_ari

Tompokan pasir pantai yang banyak membuat Gumuk Pasir sebagai salah satu destinasi semula jadi yang unik. Anda boleh mendapatkan pelbagai tempat foto seolah-olah berada di padang pasir Afrika.

Berbagai permainan pun dapat anda nikmati di sini secara berbayar. Tetapi jika anda hanya ingin menikmati keindahan alam dan mengambil gambar, anda tidak perlu membelanjakan wang. Gumuk Pasir ini dibuka 24 jam tetapi disyorkan pada sebelah petang atau pagi jika anda ingin bermain di kawasan pasir  kerana kawasan ini akan terasa sangat panas selepas jam 10 pagi.