Mungkin ada sesetengah penonton beranggapan filem ini seperti gagal apatah lagi mengharapkan ‘pulangan’ yang lebih mendalam mengenai Underwater yang dilakonkan oleh Kristen Steward selaku teraju utama nya.

Jalan Cerita Hampir Sama Dengan Life 2017

Underwater mengingatkan kami pada filem Life 2017 yang memaparkan fokus yang hampir sama.

IKLAN

Namun filem versi 2020 ini sedikit samar apabila permulaanya membuatkan penonton tertanya apakah motif mereka berada di dalam dasar laut. Biarpun begitu, aksi dan debarannya juga tidak mengambil masa yang lama untuk dibawa kepada penonton kerana disitulah tunjang filem ini bermula.

Mencemaskan!

Buat anda yang mempunyai claustrophobic, fobia pada ruangan sempit mungkin Underwater bakal membuatkan anda cemas dengan memaparkan adegan yang agak sedikit menakutkan sehingga membuatkan penonton terfikir apakah yang bakal terjadi sekiranya ruangan tersebut menjadi semakin sempit mahupun terkambus di dalamnya secara tiba-tiba.

Itu tidak termasuk dengan elemen jumpscare yang berselang seli apatah lagi dengan kemunculan watak yang diundang. Bagaimanapun, jika bercakap mengenai filem yang penuh debaran dan mencemaskan, Underwater masih belum mampu melawan penangan filem A Quiet Place yang mana sekual keduanya bakal menemui penonton tidak lama lagi.

Sinopsis Underwater 

Norah Price(Kristen Stewart) merupakan salah seorang daripada sekumpulan penyelidik yang terperangkap jauh di dasar lautan selepas makmal bawah air mereka musnah akibat satu gempa bumi. Selain berdepan masalah kekurangan oksigen dan alatan yang rosak, mereka turut diburu oleh satu raksasa laut dalam bermisteri yang muncul akibat gempa bumi itu. Mereka perlu bekerjasama dalam mencari jalan untuk menyelamatkan diri dari terus diburu raksasa tersebut.