Pengalaman terlepas penerbangan ke destinasi yang ingin ditujui bukanlah satu kenangan manis malah ada yang membuatkan mereka yang merasainya seakan ‘trauma’ untuk berhadapan dengannya buat kali kedua.

Erma Fatima Terlepas Penerbangan

Pengalaman yang sama turut dikongsi oleh pelakon dan pengarah tersohor, Erma Fatima yang terlepas penerbangan kerana mengejar waktu untuk menunaikan solat baru-baru ini. Malah ketika itu, Erma bersama-sama dua anak perempuannya yang turut ketinggalan penerbangan.

IKLAN

Kongsi pelakon drama Mak Cun itu, pada mulanya dia telah bertanyakan pada pekerja yang bertugas mempunyai baki masa yang tinggal untuk dia dan anak-anaknya menunaikan solat. Setelah dimaklumkan mempunyai sedikit masa, dia bergegas menunaikan solat namun perkara yang tidak dijangka berlaku selepas itu. Mereka sekeluarga tidak dibenarkan menaiki pesawat kerana pintu masuknya sudah ditutup.

“Kami masuk lounge dan tanya sempat lagi tak nak solat? Orang kaunter tu jawab sempat 10 minit, kami pun solat!

“Habis solat terus ke gate, tak ada singgah mana pun, kami sampai pukul 3.10 petang, gate dah tutup mereka kata dia orang tengah nak keluarkan beg aku, penerbangan (sepatutnya) pukul 3.25 petang,” kongsi Erma

Tunaikan Umrah 

Biarpun sedih, Erma tetap redha dengan nasib yang menimpa selain turut menitipkan pesanan sebagai pengajaran buat pengikutnya agar tidak mengulangi kejadian yang sama dialami mereka pada masa akan datang.

Erma dan dua anaknya, Citra, 18 dan Nurain, 13 kini berada di kota suci Mekah bagi menunaikan umrah.