Intan Sarafina Dedah Punca Hanya Bertahan Selama 8 Bulan Jadi Pramugari

2.2K

Mungkin semua  bersetuju sekiranya Murai MY mengatakan kehidupan sebagai pramugari atau pramugara umpama selebriti yang sinonim dengan dunia ‘glamor’. Namun tak semua orang beranggapan kehidupan seorang pramugara dan pramugari seindah itu.

Hal ini telah dikongsikan oleh penyanyi Intan Sarafina bekas pramugari di syarikat penerbangan tambah murah, AirAsia yang berkhidmat pada awal tahun 2004/2005.

Menerusi temubual eksklusif bersama Zarul Umbrella di saluran Youtube-nya, Intan berkata dia hanya bertahan tak sampai setahun bergelar pramugari sebelum meletakkan jawatan.

IKLAN

Berikut 3 alasan yang dikongsikan oleh Intan menerusi temubual tersebut.

Tak Seindah Seperti Yang Disangka

Menurut Intan, bekerja di awan biru tidaklah seindah yang disangka. Sebelum dia mula bekerja sebagai pramugari di AirAsia, dia membayangkan kehidupan seorang pramugari yang boleh melancong ke pelbagai negara, namun sangkaannya meleset.

Intan berkata, sewaktu dia berkhidmat pada awal AirAsia ditubuhkan, krew penerbangan tidak berkesempatan untuk mengunjungi atau tinggal di destinasi yang ditujui. Mereka hanya berada di sekitar lapangan terbang dan menunggu waktu penerbangan pulang ke tanahair.

“Kecewa sebenarnya, mula-mula ingat ada ‘Next Stop’ macam normal syarikat penerbangan yang lain, tapi rupanya tidak ada. Semuanya, ‘Daily Flight’ jer.. jadi tak sempatlah nak pergi mana-mana, sebab tak boleh keluar dari lapangan terbang pun”- katanya

Hampir Kemalangan Kerana Kepenatan

Selain itu, Intan memberitahu antara sebab dia hanya bertahan tak sampai setahun bergelar pramugari adalah kerana faktor masa. Kebiasaannya rutin harian Intan bekerja seawal 4 pagi dan pulang lewat malam. Dalam tempoh yang sangat panjang, Intan merasakan ia sangat memenatkan.

Lebih menakutkan, Intan pernah hampir mengalami kemalangan kerana tertidur semasa memandu kereta pulang dari bekerja.

“Saya kena memandu ke tempat kerja sangat awal, kena dengar taklimat dulu, kena bangun pukul 4 pagi, memang memenatkan. Saya pernah terlelap semasa memandu pulang dari bekerja, nasib baik tak berlaku kemalangan”- ujarnya.

Susah Dapat Cuti

Tambahnya lagi, bekerja sebagai pramugari agak susah untuk memohon cuti lagi-lagi cuti umum. Jadi hal ini membuatkan sulit untuk Intan merancang percutian bersama keluarga mahupun rakan-rakan.

IKLAN

“Dari segi cuti, memang susah sikit, sebab Public Holiday memang tak dapat cuti, kadang-kadang kena fly. Kalau nak plan pergi mana-mana memang susah, kena pandai cari kawan sekerja untuk ganti”- katanya.

Walaubagaimanapun, Intan memberi nasihat kepada sesiapa yang mahu memulakan karier sebagai pramugari dan pramugara supaya bersedia menerima segala tanggungjawab yang diberikan.

Terima kasih kepada Zarul kerana berkongsi tentang info menarik ini. Banyak lagi kandungan yang menarik di paparkan pada setiap video di laman Youtube Zarul. Tunggu apa lagi, jangan lupa Subscribe  Youtube Zarul Umbrella.