Salah satu perkara yang perlu anda cuba ketika melancong ke Jepun adalah mandi di onsen. Onsen adalah mandian air panas tradisional Jepun.

Onsen bukan aktiviti mandi dalam kolam biasa. Terdapat beberapa etika yang anda mesti faham apabila anda mahu merendam dalam onsen. Bermula dari pembersihan diri sebelum mandi justeru menanggalkan semua pakaian atau berbogel.

Ya, anda perlu merendam dengan keadaan badan tanpa seurat benang, walaupun anda perlu berendam bersama pengunjung lain. Kerana ia telah menjadi tradisi dan kebiasaan, berbogel sambil merendam di onsen tidak lagi menjadi pelik bagi penduduk Jepun.

IKLAN

Tetapi apa yang membuatkan mereka begitu berani?

Walaupun ruang mandi antara lelaki dan wanita dibuat berasingan, sudah pasti anada kurang selesa atau malu. Selain itu, tidak mustahil, anda akan melihat orang lain dan membandingkan diri anda dengan diri sendiri.

Wujud sejak lebih dari 1,000 tahun

Menurut BBC, onsen di Jepun telah wujud sejak lebih dari 1,000 tahun. Jadi onsen begitu sinonim dengan tabiat orang Jepun, penduduk setempat akan membawa anak-anak mereka ke onsen sejak anak-anak mereka dari usia kecil lagi.

Ketidaksempurnaan diterima

Pengunjung dikehendaki membersihkan diri terlebih dahulu sebelum berendam di Onsen

Di onsen, kanak-kanak akan secara automatik mengetahui bahawa berbogel bukan sesuatu yang akan menjadi malu. Mana-mana bentuk badan dan saiz, parut, stretch mark, dan ketidaksempurnaan diterima.

Stephanie Crohin, salah seorang ekspatriat dari Perancis yang kini menjadi warganegara Tokyo, dan untuk Persatuan Tokyo Sento mengatakan bahawa onsen adalah tempat di mana sesiapa sahaja boleh datang dengan ketidaksempurnaan diri dan tidak ada yang peduli.

Belajar menerima perbezaan

Kredit: John S Lander/Getty Images)

Dengan menawarkan ruang untuk berbogel bersama orang lain, mandi awam di Jepun membiasakan kanak-kanak untuk belajar menerima perbezaan. Tidak perlu terlalu peduli terhadap pelbagai bentuk badan yang biasanya mereka temui di media sosial, majalah, atau filem.

Menghargai usia dan pengalaman

Satu perkara yang sangat diterapkan dalam budaya Jepun adalah hierarki yang menghargai usia dan pengalaman. Kebudayaan itu menimbulkan rasa segan dan menghormati orang yang lebih tua atau lebih berpengalaman.

Hadaka no tsukai

Dengan mandi bersama dalam onsen, semasa anda berbogel, anda juga akan melepaskan status sosial atau darjat anda. Falsafah itu dikenali sebagai Hadaka no tsukai yang bermaksud hubungan terbuka.

Mengeratkan Hubungan

Mandi bersama di onsen menjadikan pengunjung-pengunjung lebih akrab. Sama ada kepada rakan sekerja, rakan rapat, atau keluarga. Onsen juga kadang-kadang memberi peluang kepada pengunjung untuk membuka diri kepada orang lain dengan lebih mendalam, bahkan ke tahap yang lebih peribadi.

Bukan sahaja dengan rakan sekerja, onsen juga boleh membantu mewujudkan hubungan rapat dan rapat antara kanak-kanak dan ibu bapa. Skins yang berlaku apabila mandi bersama membuat kanak-kanak dan ibu bapa lebih terbuka dengan satu sama lain.

Wow, dalam juga makna falsafah yang digunakan dalam onsen. Pernahkah anda mencuba tradisi ini?

IKLAN