Hanya beberapa hari sahaja lagi sebelum anugerahberprestij, Anugerah Juara Lagu(AJL) bagi edisi ke-34 bakal menemui peminat pada 9 Februari ini.

Bertemakan ‘Warna-Warna Suara’, AJL kali ini disifatkan ramai sebagai yang paling ‘epic’ apatah lagi bakal menampilkan persembahan khas dari pemenang-pemenang kategori Vokal Terbaik dalam beberapa edişi AJL sebelum ini. Malah AJL34 juga bakal diserikan lagi dengan kemunculan tiga hos yang terdiri daripada Sherry Al-Hadad, Haziq Hussni dan Awal Ashaari.

5 Lagu Bakal Beri Saingan Sengit AJL34

Mengenai penyanyi manakah yang mungkin diangkat sebagai Juara AJL34, beberapa nama besar disebut-sebut peminat sebagai ramalan pemenang. Apa pun, segalanya boleh terjadi sama seperti penganjurannya sebelum ini yang penuh dengan kejutan. Berikut, kami tampilkan 5 lagu dan penyanyi yang diramal mempunyai potensi sebagai juara dan tidak kurang juga menyandang sebagai vokal terbaik.

IKLAN

5Ku Bersuara – Ernie Zakri

Sebelum ini percaturan Ernie Zakri menerusi lagu duet bersama Syamel berjudul Aku Cinta ternyata berjaya apabila berjaya merangkul anugerah vokal terbaik dalam AJL32. Biarpun begitu, ramai yang kecewa apabila lagu hits Ernie berjudul Misteri tidak berjaya tersenarai dalam AJL33.

Namun, dalam AJL34 Ernie kembali ‘bersuara’ menerusi lagu Ku Bersuara ciptaanSyamel bersama Omar K, Blaine Bakri dan John Jeevasingham. Ramai yang menjangkakan Ernie bakal ‘membalas dendam’ menerusi paduan suaranya. Bukan sahaja diramal sebagai vokal terbaik malah kedudukan tiga teratas juga berpotensi besar buat Ernie.

4Sumpah – Naim Daniel

Jika dilihat pada edisi kali ini, setiap lagu punyai aura dan kisahnya tersendiri. Malah barangkali AJL34 mencipta sejarah apabila menyaksikan dua buah lagu dengan judul yang sama, Sumpah berjaya ke AJL. ‘Sumpahan’ pertama yang dilakukan oleh Naim Daniel juga merupakan satu pencapaian terbaik dan baharu buat selebriti verstail ini.

Manakan tidak, jika dahulu Naim lebih dikenali sebagai pelakon kini dia berjaya mengangkat namanya sebaris dengan penyanyi-penyanyi popular. Bukan sahaja sentiasa mendapat permintaan yang tinggi di kebanyakan stesen radio, malah Sumpah dari Naim juga berpotensi untuk memenangi AJL34. Perlu diingatkan, AJL bukanlah mengukur populariti namun ianya dinilai berdasarkan lirik-lirik karya setiap komposer serta vokal dari penyanyi-penyanyi.

3Sumpah – Aina Abdul

‘Sumpahan’ kedua telah dilakukan oleh penyanyi Aina Abdul sejak dari awal lagu Sumpah diperdengarkan sehingga turut mencipta #RoadToAJL34. Siapa sangka tuah berpihak kepadanya dan impian Aina menjadi kenyataan!

Masih segar diingatan kami sewaktu lagu Sumpah diumumkan sebagai 12 lagu yang terakhir berjaya mara ke AJL34, rata-rata peminat dan tidak kurang juga para media berdiri memberi sokongan terhadapnya. Malah menurut ketua juri, Azmeer terdapat beberapa penyanyi yang pertama kali bertanding membuat persembahan jauh lebih baik daripada mereka yang pernah bertanding. Beberapa nama telah disebut oleh peminat termasuklah Aina yang turut dikatakan bakal memberi saingan dalam kategori vokal.

IKLAN

2Kisah Cinta Kita – Hafiz Suip

Ini bukanlah kali pertama penyanyi Hafiz Suip bertanding di dalam pentas besar AJL. Malah hampir setiap penyertaannya membuahkan hasil sekurang-kurangnya memenangi satu anugerah.

Di dalam AJL34, Hafiz bakal memberi saingan kepada 11 lagi penyanyi menerusi lagu Kisah Cinta hasil ciptaan Ikhwan Fatanna dan Ayden Ali dan liriknya pula ditulis oleh Datuk A. Aida. Juga disebut-sebut akan sebagai pencabar terdekat buat Aina Abdul dan Ernie Zakri bagi kategori vokal terbaik, adakah Hafiz bakal mencipta sejarah buat kali ketiga menjuarai AJL? Sama-sama kita nantikan!

1Rampas – Akim & The Majistret

AJL34 merupakan tahun kebangkitan ‘band’! Edisi kali ini menyaksikan kumpulan Masdo, Hazama & The Penglipurlara, Drama Band dan Akim & The Majistret turut memberi saingan. Nama Akim disebut-sebut sebagai penyandang ‘Juara Lagu’ memandangkan lagu ini cukup popular dan punyai maksud yang tersirat.

Sebagai info, lagu ini merupakan hasil ciptaan isteri Akim yang juga penyanyi popular, Stacy menggunakan nama pena Bunga Cantik. Dikhabarkan lagu ini ditulis oleh Stacy setelah melihat kesedihan yang dialami oleh suaminya setelah pemergian ibu tercinta.