12 Finalis Hero Remaja 2020 telah pun diumumkan yang mana edisi kali ini akan bersiaran bermula pada 27 Februari ini di saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

Wajah Iras Dingdong Dantes 

Dalam pengumuman yang diadakan baru-baru ini, antara yang menarik perhatian adalah salah seorang finalis yang mempunyai wajah seiras pelakon Filipina terkenal, Dingdong Dantes. Mendekati Mohammad Azri Abdul Khair,24 atau lebih mesra disapa sebagai Azri dia tidak menolak bahawa ‘keunikan’ tersebut membantu menaikkan namanya apatah lagi menerusi program realiti ini.

IKLAN

Dedah Azri yang juga fasih berbahasa Arab, ramai yang mengatakan bahawa dia mempunyai wajah iras Dingdong apatah lagi kenalan dan pensyarah di universiti. Tidak melatah dengan gurauan tersebut,sebaliknya Azri bersyukur dan terhibur mengenainya.

“Saya okay sahaja sekiranya orang nak samakan wajah saya dengan mana-mana selebriti. Sebenarnya saya tak perasan wajah saya persis pelakon Filipina, tetapi sejak masuk universiti pensyarah dan kebanyakan staff cakap wajah saya mempunyai iras DingDong Dantes.

Dalam masa yang sama saya terhibur dan bersyukur kerana sekurang-kurangya saya tahu wajah saya unik”

Hadir Ujibakat Dua Kali 

Bercakap mengenai penyertaanya di dalam Hero Remaja, menurut graduan Ijazah Sarjana Pemasaran MMU ini dia sebenarnya sudah menghadiri sesi ujibakat selama dua kali. Ini kerana kali pertama diujibakat dia gagal ke peringkat seterusnya gara-gara ketandusan idea sewaktu diminta untuk berlakon.

Namun kerana kegigihan dan bakat yang dipercayai oleh barisan juri, dia diminta untuk hadir ke ujibakat seterusnya sebelum berjaya bergelar menempatkan diri dalam 12 finalis dari 600 orang calon yang datang mencuba nasib.

Meletakkan populariti soal kedua, jelas Azri dia berazam untuk masuk ke pertandingan relaiti ini adalah kerana ingin menjadi contoh terbaik bagi memberi kesedaran mengenai beberapa perihal sosial dan persekitaran buat remaja di luar sana.

“Saya masuk untuk naikkan kesedaran mengenai beberapa isu penting seperti kesihatan mental dan persekitaran remaja secara umum.

Kalau saya nak jadi selebriti mungkin saya nak jadi pelakon kerana ramai orang cakap wajah saya agak komersial dan sesuai untuk muncul di kaca televisyen. Namun fokus utama saya adalah ingin menjadi contoh terutama di sosial media” katanya kepada Murai.my ketika ditemui di sidang media pengumuman 12 finalis Hero Remaja baru-baru ini.

Sebagai info, Datuk Hans Isaac dan Scha Al-Yahya telah dipilih sebagai juri tetap manakala Ain Edruce menggalas tanggungjawab sebagai Hos untuk program ini selama 8 episod.

IKLAN