Syarikat penerbangan dari Hong Kong, Cathay Pacific akan sementara menangguhkan semua penerbangan mereka ke dan dari Korea Selatan. Ini susulan dari kes penyebaran virus korona yang semakin serius.

Dilaporkan oleh kenyataan rasmi Cathay Pacific, penangguhan sementara akan dilaksanakan sehingga 28 Mac, 2020.

IKLAN

“Memandangkan keadaan semasa, kami telah mengeluarkan garis panduan tiket khas yang membuat pengembalian, penyemakan semula, dan bayaran balik untuk tempahan yang memenuhi syarat,” tulis Cathay Pacific dalam kenyataan rasminya.

Tindakan itu diambil berikutan arahan kerajaan Hong Kong yang melarang kemasukan pelancong dari Korea Selatan ke negaranya. Sekatan ini telah dikenakan sejak Selasa (25/2).

Dilaporkan oleh Washington Post, pelancong yang mempunyai sejarah perjalanan dari Korea Selatan dalam 14 hari yang lalu juga tidak dibenarkan untuk memasuki Hong Kong.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) telah menubuhkan Nasihat Perjalanan Peringkat 3 untuk Korea Selatan (travel advisory level 3). Tahap ini memberi amaran kepada pelancong asing untuk menunda semua perjalanan yang tidak penting ke Korea Selatan.

893 orang dijangkiti virus korona Di Korea Selatan

Ini kerana penghidap virus yang boleh membawa maut semakin meningkat setiap hari di Korea Selatan. Maklumat dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea Selatan (KCDC) pada Selasa mengatakan bahawa sejumlah 893 orang dijangkiti virus korona dan telah membunuh lapan orang. Nombor ini menempatkan Korea Selatan sebagai negara kedua terbesar dengan virus corona, selepas China.