Semalam Mahkamah Majistret Shah Alam telah mengeluarkan waran tangkap terhadap usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat.

Gagal Hadir Tanpa Sebarang Alasan 

Waran tersebut dikeluarkan kerana Sajat tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes memiliki untuk tujuan jualan 11 produk yang bukan keluaran berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengikut Peraturan 7(1)(a) Dadah dan Kosmetik 1984.

IKLAN

“Waran tangkap itu dikeluarkan terhadap Nur Sajat kerana tidak hadir tanpa sebarang alasan bagi pendakwaan kes di mahkamah.

“Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Nor Aini Suzila Zakariah dari Cawangan Penguat Kuasa Farmasi (CPF) Jabatan Kesihatan Negeri Selangor,” katanya.

Langgar Peraturan 

Difahamkan pihak CPF sebelum ini melakukan pemeriksaan di premis milik ahli perniagaan itu di Shah Alam, Selangor pada 15 Ogos lalu.Jika sabit kesalahan, Sajat boleh dihukum denda tidak melebihi RM 25,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Sebelum rampasan dibuat, pegawai CPF di premis terlebih dahulu menemui produk disyaki bukan keluaran berdaftar dengan KKM Berdasar keterangan diambil, syarikat itu jelas melanggar Peraturan 7(1)(a) Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Terdahulu, Sajat sebelum ini pernah dihadapkan di mahkamah yang sama pada 14 Disember 2018 atas pertuduhan mengikut Seksyen 41 (6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.

Malah Sajat pernah didakwa kerana memiliki 19 produk kecantikan bernilai hampir RM10,000 yang tidak berdaftar dengan KKM di Mahkamah Majistret Johor Bahru pada 12 Mei 2019.