“Dia Tak Layak”- Diana Danielle Pertikai Kemenangan King Coco, Ketua Srikandi PPBM

Mesti Baca

Menerusi artikel terdahulu, Murai.my melaporkan selebriti media sosial King Coco telah menyertai dunia politik dengan bertanding untuk jawatan Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Bagan Serai.

Menang Ketua Srikandi PPBM Bagan Serai 

Susulan daripada itu, King Coco atau nama sebenarnya Marshaira Ismail dilaporkan berjaya memenangi jawatan itu selepas memperoleh undian majoriti sekaligus menimbulkan pelbagai reaksi daripada netizen. Rata-rata menyifatkan King Coco tidak layak untuk menjadi ketua bagi perwakilan itu termasuklah buat pelakon Datin Diana Danielle yang turut membantah.

Diana Danielle Kecewa 

Mempersoalkan apakah kelayakan King Coco untuk mewakili suara rakyat, tegasnya tanggungjawab yang bakal dipikulnya itu bukanlah mudah. Malah Diana yang juga berasa dari Bukit Mewah meluahkan rasa kecewa dengan pemilihan tersebut.

“Saya asal Bukit Merah, saya kecewa dengan perlantikan yang tidak berkualiti macam ni. Dia tak layak. Jangan hancurkan harapan rakyat dengan pemilihan tidak matang macam ni. Harap maklum Bagan Serai,”

View this post on Instagram

Keluarga saya asal Bukit Merah, saya kecewa dgn perlantikan yang tidak berkualiti macam ni. Dia tak layak. Jangan hancurkan harapan rakyat dengan pemilihan tidak matang macam ni. Harap maklum Bagan Serai. Petikan dari ikim.com.my tentang harapan rakyat dan tanggungjawab Wakil Rakyat – Peranan Wakil Rakyat Prof. Madya Dr. Shamrahayu Ab Aziz June 23, 2015 Apakah harapan kita kepada para wakil rakyat? “Wakil Rakyat” merupakan mereka yang dipilih sebagai wakil menerusi sistem pilihan raya. Secara umumnya terdapat tiga fungsi utama para wakil rakyat. Pertama, sebagai mekanisme penyampai pendapat dan kehendak rakyat; Kedua, sebagai pembuat atau penggubal undang-undang (legilatif) dan Ketiga, sebagai mekanisme semak dan imbang ke atas kuasa-kuasa eksekutif. Wakil Rakyat Sebagai seorang yang dipilih sebagai wakilsalah satu peranan utama mereka ialah mewakili rakyat kawasan pilihan rayanya. Justeru, wakil rakyat tersebut menggalas amanah besar yang hendaklah ditunai dengan jujur dan bijaksana sebagaimana kehendak mereka yang berada di daerah pilihan rayanya. Wakil rakyat itu bukan sahaja mewakili rakyat yang mengundi mereka semasa pilihan raya tetapi juga rakyat yang tidak menyokong atau tidak mengundi mereka semasa pilihan raya. Dalam perkhidmatan wakil rakyat, hendaklah wujud ruang-ruang untuk rakyat berhubung bagi mendapatkan maklumat dan bantuan. Selain itu kepentingan rakyat boleh dijaga dengan sealuran bantuan serta projek-projek tempatan. Wakil rakyat hendaklah menyediakan akses maklumat kepda rakyatnya tentang mengenai agenda penting negari atau negara. Wakil rakyat juga perlu melibatkan rakyat dan menjelaskan peranan mereka dalam konflik serta perlu membina konsensus dan mencapai penyelesaian. Wakil rakyat perlu responsif kepada keperluan rakyat. . http://www.ikim.gov.my/new-wp/index.php/2015/06/23/peranan-wakil-rakyat/

IKLANA post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

Dalam carian Murai.my di Instagram King Coco, tiada sebarang muatnaik terbaru dibuat oleh pengamal media sosial itu. Namun difahamkan nama King Coco turut trending di Twitter selepas namanya kembali menjadi bualan hangat.

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan