Semalam (18/3), di dalam sebuah posting dilaman Facebooknya  Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan bahawa  tempahan kit ujian pantas COVID-19 yang dipaparkan menerusi laman sesawang MYEG adalah berita palsu.

Dakwaan itu telah menimbulkan keraguan dan kekeliruan di kalangan rakyat Malaysia dan mengharapkan penjelasan yang terperinci tentang hal ini.

IKLAN

MYEG Respon Terhadap Dakwaan KKM

Terpanggil untuk menjelaskan hal ini, MY E.G. Services Bhd (“MYEG”) telah menghantar kenyataan rasmi kepada media, berkenaan kit ujian segera COVID-19.

MYEG ingin menekankan bahawa, seperti mana yang dimaklumkan sebelum ini, kit ujian segera COVID-19 sedang menunggu kelulusan pensijilan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Dengan pemfailan peraturan, laporan ujian dan sijil pematuhan merupakan dokumen penting yang telah ditepati, kit ujian berkenaan mendapat kebenaran oleh pihak berkuasa berkaitan kesihatan di China dan Eropah, di mana ianya telah digunakan secara meluas.

Berikutan kecemasan pandemik ini, kebanyakan negara menerima ‘Declaration of Conformity’, laporan perubatan klinik dan dokumen sokongan yang lain.

Berikutan itu, MYEG kini bekerjasama bagi menerima pra-pesanan (yang boleh dikembalikan sepenuhnya) untuk memastikan ketersediaan dari rakan kongsi kami, sebuah firma bio perubatan di China agar kami mempunyai bekalan yang mencukupi sebaik sahaja pensijilan diterima. Jika semua faktor berkenaan tidak diterima, semua pra-pesanan akan dikembalikan sepenuhnya.

Oleh kerana kemudahan menggunakan kit ujian ini, MYEG yakin ia merupakan pilihan yang terbaik boleh diakses rakyat Malaysia bagi mengetahui simptom awal seterusnya mengelakkan penyebaran virus berkenaan. Ia juga memberikan rakyat Malaysia kemudahan berikutan langkah mudah menggunakan kit ujian berkenaan.