Seiring dengan meningkatnya kes kematian akibat virus COVID19, filem Contagion telah diperkatakan secara meluas oleh netizen di media sosial. Ini kerana, filem Contagion dikatakan seolah-olah meramalkan wabak virus COVID19

Filem Contagion yang dikeluarkan pada tahun 2011 menceritakan virus baru yang tidak dinamakan yang kemudiannya dipanggil MEV-1. Mereka yang terdedah kepada MEV-1 mempunyai gejala serupa dengan virus COVID19a iaitu batuk, demam, pening, dan berakhir dengan kematian.

IKLAN
Scott Z. Burns Via Variety

Semakin serupa dengan virus COVID19, kerana MEV-1 diberitahu kali pertama ia menjangkiti Beth (dilakonkan oleh Gwyneth Paltrow), selepas perjalanan perniagaan ke China. Akibatnya, penulis skrip Contagion, Scott Z. Burns di buru media.

Dalam satu sesi wawancara dengan Vulture,  Scott Z. Burns akhirnya memberikan penjelasan mengenai dugaan ramalan mengenai wabak virus COVID19.

Beliau menjelaskan, virus yang diceritakan dalam filem Contagion bukan virus COVID19. Contagion bukan ramalan mengenai wabak virus COVID19., yang kini merupakan masalah kesihatan global.

“Virus kami dalam Contagion bukan virus COVID19. Virus MEV-1 direka berdasarkan dua virus yang telah wujud sebelum ini, “kata penulis skrip tersebut.

“Pertama, virus Nipah yang datang dari babi. Yang lain, virus Hendra dari kuda. Satu lagi perkara yang tidak kurang penting, virus ini boleh tersebar di seluruh keluarga. Para saintis dalam filem ini mengatakan penyebaran berlaku di pasar haiwan. Dari tubuh haiwan itu dan kemudiannya dihantar kepada manusia, “kata Scott Z. Burns.

Sesetengah penonton berspekulasi bahawa virus Corona adalah “wajah baru” virus MEV-1 yang membunuh satu peratus daripada populasi dunia dalam filem Contagion, arahan Steven Sodenbergh.

Contagion, yang dikeluarkan pada tahun 2011, dibintangi oleh Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, dan Marion Cotillard.