Ramai di antara kita yang mempercayai bahawa dengan memakan nasi akan menjadikan seseorang itu gemuk dan berat akan bertambah. Betul bukan?

Baru–baru ini menerusi laman Instagram Dr Say, beliau ada berkongsi mengenai kepercayaan karut berkaitan dengn nasi yang sering disalah ertikan oleh rakyat Malaysia.

IKLAN

Nasi Dan Mee Merupakan Kumpulan Karbohidrat Yang Sama

via Instagram

Menurut Dr Say, kebanyakkan rakyat Malaysia percaya bahawa dengan mengantikan nasi dengan makan lain seperti mee dapat mengurangkan pengambilan karbohidrat dalam menu harian.

Tetapi sedar ataupun tidak, dengan pengambilan makanan berasaskan mee seperti mee kuning, bihun, kue teaw dan pasta, jumlah karbohidrat yang diambil masih sama seperti pengambilan nasi.

Nasi Dapat Memberikan Kekenyangan Dalam Tempoh Yang Lama

via Instagram

Dalam Instagram Dr Say, beliau memberikan perbandingan kepada pembaca mengenai perbezaan pengambilan dua keping roti putih dan sepinggan nasi yang mana lebih mengenyangkan dan mengambil masa yang lama untuk merasa lapar semula.

Sedangkan kedua dua makanan ini mempunyai bilangan kalori yang sama. Jadi Dr Say menasihatkan untuk tidak meninggalkan nasi dari menu malah elakkan memakan nasi dalam kuantiti yang banyak seperti nasi tambah, kuah banjir dan sebagainya.

Nasi Selamat Diambil Ketika Menurunkan Berat

via Instagram

Apa yang ditulis oleh Dr Say ada benarnya, nasi diibaratkan sebagai ‘bahan api’ kereta yang digunakan untuk menghidupkan enjin kenderaan. Tanpa bahan api, kenderaan tidak dapat bergerak. Sama seperti nasi, tanpa nasi otak kita juga akan menjadi perlahan.

Jadi teruskan dengan pengambilan nasi tetapi seperti yang dikatakan di atas, pengambilan nasi perlulah bijak untuk memastikan anda tidak berlebihan.

Dr Say menasihatkan kepada kita semua untuk memberhentikan fitnah berkaitan nasi yang kononnya tidak membantu dalam menurunkan berat badan. Yang penting jaga kuantiti yang diambil!