Ketika semua orang taat terhadap perintah untuk  mengamalkan langkah Social Distancing pelakon Hollywood berasal dari Indonesia, Iko Uwais masih menjalani aktiviti harian seperti biasa dengan bermain bola sepak.

View this post on Instagram

Covid – 19 ??? Stay away please..!! Keep your mind positive everyone.🙏🏼🤘🏼 #healthylife

A post shared by Iko Uwais (@iko.uwais) on

IKLAN

Iko Uwais yang memiliki 1 Juta  pengikut di Instagram pengikut dilihat bermain bola sepak  pada hari Rabu lepas (18/3). Di ruangan komen, rata-rata netizen kurang senang dengan aktivitinya ini.

Berserah Diri Pada Tuhan

Iko bersama pelakon Hollywood dari Malaysia, Henry Golding

Seperti yang dilaporkan oleh Liputan6, Rabu (18/3), Iko ditanya mengenai apa pencegahan yang dilakukan terhadap COVID19, Iko Uwais mengaku menyerah diri kepada Tuhan.

“Lahaula Wala Quwata Illa Billah Hil Aliyil ‘Azim (Tidak ada kekuatan dan upaya melainkan dengan kuasa Allah, Yang Maha Besar), itu sahaja,” kata Iko.

Walau bagaimanapun, Iko berkata bahawa itu tidak bermakna ia tidak membatasi pergaulan ketika COVID-19 sedang merebak di seluruh negara.

“Yang penting saya ikhtiar, bukan tanpa kawalan. Tetap jaga-jaga, mana yang sesuai saya akan lakukannya” lanjutnya.

Iko mengaku ramai yang mempersoalkan dia masih bermain bola sepak di saat orang ramai bimbangdengan COVID19.

“Memang ramai yang bertanya, tapi beginilah, masing-masing ada dengan ketentuan-Nya, hanya aqidah, jika diberi kesihatan yang baik, insyaallah, sehat,” kata Iko.

Lagipun, kata pelakon ‘The Raid’ ini memang bukan senang dapat berjumpa dengan kawan-kawannya.

Oleh itu, apabila ada kesempatan masa dapat bertemu kawan lama, mereka menghabiskan waktu bermain bola sepak.

“Saya berkumpul dengan sahabat lama yang boleh dikira dengan jari, inilah yang saya telah merancang sebelum pulang dari Jepun,” katanya Iko.

Menurutnya, dia sentiasa berfikiran positif dalam menangani apa-apa saja permasalahan termasuk isu COVID19.

IKLAN

“Positif saja, InsyaAllah, tidak ada masalah, jika fikir negatif, kita akan panik. Jangankan di luar rumah, di dalam rumah saja malah jadi sakit, sakit kerana memikir nanti,” lanjut Iko Uwais.