Pujian harus dibeikan kepada rakyat Malaysia yang akur dengan perintah kerajaan untuk tinggal di rumah sehingga 31 Mac. Sementara itu, beberapa selebriti popular mengambil langkah untuk mengajak peminatnya membuat aktiviti bersama.

Pengacara dan usahawan, Neelofa baru-baru ini mengadakan sesi Instagram Live yang dipanggil “Berseorang Bersama” dengan Nora Danish.

IKLAN

Neelofa sempat menceritakan situasi yang menakutkan di Milan, Itali, iaitu sebelum negara itu menerima arahan ‘lockdown’ pada akhir Februari.

Neelofa mengimbau kembali, apabila dia dan pasukannya dimaklumkan bahawa Minggu Fashion Milan 2020 dibatalkan.

“Pada 23 Februari itu, sebuah pertunjukan fesyen terakhir yang diadakan di bandar sebelum saya pergi ke Paris. Pada masa itu, jam 4:30 petang dan saya sedang bersiap untuk parti Michael Kors yang dijadualkan pada jam 6 petang. Bagaimanapun, kami menerima mesej yang mengatakan bahawa acara tersebut telah dibatalkan, ” kata Neelofa dalam perbualan itu.

Neelofa meneruskan perkongsiannya,

“Ia agak mengejutkan kerana sebelum itu, orang ramai keluar seperti biasa. Malah tempat-tempat pelancongan tempatan penuh sesak. Malah tiada siapa yang bercakap mengenai wabak Covid-19, seolah-olah  tiada apa yang berlaku. ”

“Jadi, kami memutuskan untuk menginap di hotel dan kami tidak sempat untuk membawa makanan. Sebaliknya, kami mengambil masa untuk mengemas barang-barang kami untuk pergi ke Paris pada keesokan harinya. Sebaik sahaja saya tiba di bandar, saya menerima berita mengenai ‘lockdown’ di Milan. Syukurlah, kami dapat melarikan diri. Jika tidak, kami akan terkandas di tempat itu, “kata Lofa.

Di kesempatan itu, Neelofa menggesa orang ramai untuk sentiasa mengikuti peraturan dan arahan yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Di Malaysia, kita mengambil langkah demi langkah untuk mencegah wabak ini. Tidak seperti Itali, penduduk tempatan menerima arahan terus dalam kadar segera”-kata Lofa.

“Mereka berjuang untuk mencegah apa yang telah berlaku. Tetapi mereka tidak mempunyai pilihan tetapi tetap mengikut arahan. Jadi, kita perlu belajar daripada mereka dan hadapi dengan lebih tenang, yang saya percaya masih kurang kesedaran di kalangan rakyat Malaysia pada hari ini.

Semalam (21/3), Astro Gempak melaporkan bahawa anak kepada sepupu Neelofa disahkan positif COVID-19.Perkara itu dimaklumkan Neelofa menerusi satu entri di Instagram Story miliknya.

Sumber: HYPE

IKLAN