Siri animasi The Simpsons yang memaparkan karakter Homer, Marge, Bart, Lisa dan Maggie begitu popular sejak dahulu hinggalah kini.

The Simpsons Penuh Misteri 

Bukan sahaja memaparkan kisah keluarga dan masyarakat, namun animasi ini begitu dikenali kerana telah meramalkan pelbagai rentetan dunia yang telah terjadi. Ini termasuklah mengenai wabak pandemik COVID-19 yang berlaku pada hari ini.

IKLAN

Sudah Ramalkan? 

Dikhabarkan pada sebuah episod The Simpsons pada tahun 1993 animasi ini sudah meramalkan pandemik global yang memaksa orang ramai membuat pengasingan diri.  Malah mereka turut meramalkan Tom Hanks membuat sesuatu kenyataan merujuk kepada ‘pengasingan diri’ yang mana kini dia telah disahkan positif COVID-19.

Lebih menakutkan dalam episod itu juga telah menunjukkan pembaca berita Kent Brockman membuat siaran dari rumah kerana perintah berkurung yang dilaksanakan.

Bagaimanapun itu, siaran berita itu menunjukkan perintah berkurung dilaksanakan gara-gara “Selsema Osaka” yang berpunca dari Osaka,Jepun sebelum merebak ke Springfield. Kesan dari penyakit tersebut ramai yang jatuh sakit sehingga memaksa semua orang untuk terus berada di rumah.