Seluruh dunia gempar dengan isu trending yang melanda berkaitan Covid-19. Bilangan pesakit yang dijangkiti semakin hari semakin meningkat.

Novel coronavirus atau Virus Covid-19 adalah wabak yang melibatkan saluran pernafasan yang pertama kalinya dikesan di Wuhan, China pada Disember 2019.

IKLAN
Via Detikcom

Pada asalnya, wabak ini berpunca dari makanan dan haiwan eksotik yang dijual dipasar Wuhan.

Lama kelamaan, jangkitan ini telah berlaku sesama manusia dan bilangan peratusan pesakit yang dijangkiti semakin meningkat.

Via 9news

Virus ini adalah virus yang hidup di dalam badan haiwan seperti unta, lembu, kucing dan kelawar.

Virus ini juga sangat jarang menjangkiti manusia. Namun, apabila terdapat jangkitan sesama manusia, ini bermakna virus ini tersebar melalui cecair saluran pernafasan apabila terbersin atau batuk daripada pesakit yang dijangkiti.

Kajian mendapati, simptom Covid-19 adalah seperi demam, batuk, selesema dan sesak nafas yang akan mengambil masa 2 hingga 14 hari.

Virus Covid-19 dapat hidup di permukaan selama 4 hingga 5 hari tetapi ada yang akan bertahan selama 9 hari di luar tubuh pada suhu bilik manakala suhu rendah dan kelembapan udara akan meningkatkan jangka hayat virus ini.

Bagaimana Virus Covid-19 Boleh Berjangkit?

Virus Covid-19 boleh berlaku melalui titisan cecair yang menjadi mod penyebaran. Apabila seseorang itu batuk atau bersin tanpa menutup mulut, maka rembesan akan melekat pada permukaan contohnya melekat pada permukaan meja dan apabila manusia menyentuh permukaan tersebut dan terus memegang rongga tubuh seperti hidung, mata atau mulut, di situlah akan mengakibatkan berlakunya jangkitan.

Virus ini sama sekali tidak akan berjangkit melalui sentuhan contohnya apabila kita bersentuhan dengan individu yang sudah dijangkiti Covid-19, tetapi kita tidak memegang muka (hidung, mulut atau mata)  dan terus mencuci tangan maka kita tidak akan terkena jangkitan.

Namun ia boleh terjadi apabila kita terus memegang muka dan tidak mencuci tangan kerana kuman akan masuk melalui rongga hidung, mulut atau mata.

Sc.com

Ramai orang sekarang yang terlalu panik atau tak berani nak pegang itu dan ini sedangkan selagi mana kuman tak masuk melalui rongga yang disebutkan. Ia tidak akan berjangkit.

Ingin ditekankan disini, jika pesakit Covid-19  terbersin atau terbatuk di depan muka kita, memang potensi untuk kita dijangkiti amat tinggi.

Langkah-Langkah Untuk Mengelakkan Dari Terkena Jangkitan

1) Jarakkan diri 1 meter dari individu yang lain

IKLAN

2) Sentiasa membersihkan tangan samada menggunakan sabun atau ‘hand sanitizer’.

3) Elakkan menyentuh mata, hidung atau mulut dengan menggunakan tangan yang tidak bersih.

4) Elakkan berdekatan dengan mereka yang sedang batuk atau selesema.

5) Elakkan ke tempat awak ketika sedang sakit.

6) Tutup mulut dan hidung ketika bersin atau batuk.

7) Elakkan makan makanan yang mentah atau tidak dimasak dengan sempurna.

8) Sentiasa desinfeksi peralatan dan telefon bimbit.

Jadi jangan panik apabila bersentuhan, pastikan kita sentiasa kerap mencuci tangan, jaga kesihatan dan mengikut arahan kerajaan untuk duduk di rumah bagi menangani atau memutuskan rangkaian virus covid-19 yang melanda kita. #kitajagakita #dudukrumah

Sumber: KKM