Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bukanlah alasan untuk kita semua tidak boleh melakukan hal-hal yang bermanfaat semasa berada di rumah. Sebaliknya, banyak peluang yang boleh diterokai dan dipelajari bersama anak-anak dan ahli keluarga dengan memanfaatkan aplikasi-aplikasi yang terdapat secara talian.

Kini hanya kurang 2 minggu lagi untuk fasa ke-2 PKP bagi rakyat Malaysia mengambil peluang menjadikan masa berada di rumah lebih produktif. Ini juga adalah masa terbaik untuk kita belajar dan menuntut ilmu melalui pelbagai sumber yang sangat membantu.

Ada beberapa aplikasi yang sangat berguna yang boleh kita pelajari dengan hanya di hujung jari bagi menghabiskan masa PKP. Bukan setakat menelaah instagram di telefon bimbit atau menonton video ‘prank’. Berikut ada beberapa kemahiran di atas talian yang ingin kami kongsikan bersama pembaca.

IKLAN

Belajar Bahasa Yang Baru

via thedailyillini

Anda tahu bagaimana seseorang menguasai bahasa asing dan mengembara ke seluruh dunia? Pasti ada segelintir di antara kita yang kurang keyakinan untuk travel ke luar negara kerana faktor bahasa.

Melalui aplikasi Apple App Store, anda berpeluang untuk mempelajari bahasa asia yang baru seperti bahasa Korea, bahasa Jepun dan bahasa China bagi mempersiapkan diri anda dan melancarkan perjalanan kembara anda menjadi lebih mudah dan berkeyakinan.

Salah satu aplikasi yang boleh anda pelajari bahasa Asia di Apple App Store disini.

Menguasai Instrumen Muzik

via emiliam.com

Salah satu terapi diri adalah melalui bermain alat muzik. Mungkin ini adalah masa yang paling sesuai untuk anda menggilap kemahiran anda bermain alat muzik dengan menggunakan instrumen lain yang hanya boleh didapati di rumah selain dari ukelele yang anda sudah biasa bermain dikalangan rakan-rakan anda.

Terdapat banyak aplikasi baru di Apple App Store yang dapat membantu anda. Ini adalah antara aktiviti menarik selain dari bermain “TikTok yang tengah trending di kala ini.

Kaligrafi

via PxHere

Khat atau kaligrafi ialah sejenis seni visual penulisan. Kaligrafi membantu anda membuat rekabentuk dan beberapa teknik asas untuk menarik huruf yang indah. Sekiranya anda ingin mempelajari cara membuat kaligrafi yang menarik, mungkin boleh dijadikan sebagai kad harijadi teman baik anda, dari hasil tangan anda sendiri.

Aplikasi Procreate dari Apple App Store ini dapat membantu anda mendalami dan menguasai seni ini secara digital dan ini sangat berguna dalam prospek kerja rekabentuk.

Bermeditasi

via Grid.ID

Pada umumnya, orang bermeditasi dengan berbagai alasan misalnya ingin mengembangkan kemampuan kreatif, membantu memvisualisasikan tujuan, mengendalikan percakapan batin atau hubungan spiritual.

Pada prinsipnya, meditasi adalah bertujuan memberikan rasa lebih tenang dan mengatasi kecemasan akibat sesuatu keadaan. Contohnya mengenai virus Covid-19 yang sedang melanda dunia.

Mungkin ini adalah masa yang sesuai untuk anda cuba bermeditasi atau mungkin tidak mengerti tetang meditasi tetapi aplikasi Oak & Meditation Studio boleh membimbing anda melalui proses meditasi.

Melatih Otak

via womentalk.com

Mungkin semua orang sudah merasa resah dengan keadaan yang melanda dunia sekarang ini iaitu virus Covid-19 dan ditambah pula dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang sudah hampir sebulan rakyat jalani.

Otak sudah mula merasa lemau. Penting untuk kita memastikan fikiran kita sihat sekata dengan tubuh badan kita. Ada beberapa aplikasi yang akan membantu untuk menguruskan hal yang berkaitan tabiat kita sepanjang di rumah serta mencabar kemahiran kognitif dan cara mengekspresikan diri yang berbeza. Kita mungkin boleh belajar menari atau sebagainya.

IKLAN

Pelbagai Kemahiran Dari Dalam Talian

via pawona kreatif

Pembelajaran dalam talian seperti senarai aplikasi dalam Apple App Store ini ada menyediakan pelbagai pilihan yang fleksibel kepada semua orang untuk dipelajari dan dapat menambah kemahiran dan keperluan seseorang.

Keadaan sekarang dengan ekonomi yang tidak menentu memaksa kita untuk melakukan kerja sambilan atau berniaga secara online. Semua ini memerlukan kemahiran dan pengalaman baru bagi membantu kita memasarkan perniagaan bahkan memperoleh pengetahuan untuk pembentukan diri dan terdapat aplikasi dalam talian yang sangat membantu.

Dengan melakukan semua ini, kita dapat menangangi krisis yang melanda dan meneruskan kehidupan dengan pengetahuan dan pengalaman yang baru untuk diceritakan kepada anak cucu kita suatu hari nanti. Semua aplikasi dan info terkini boleh dapat disini.

#dudukrumah

Sumber: Hype.My