Ada pelbagai jenis komputer riba atau laptop yang kini semakin berleluasa di pasaran. Pengguna lebih cenderung untuk memilih jenis laptop mengikut kehendak dan keperluan masing-masing. Bermula dengan yang berspesifikasikan rendah hingga yang tinggi dengan pelbagai pilihan harga.

Selain dari segi spesifikasi dan harga, sesetengah jenama juga menawarkan laptop dengan bentuk yang lebih minimalis, ringan dan nipis.

Berikut adalah cadangan untuk laptop yang lebih ringan dan nipis yang boleh anda miliki.

IKLAN

1Macbook Air

Macbook Air 13 inch 2019

Laptop buatan Apple ini memang sudah sangat terkenal. Macbook Air hanya mempunyai berat 1.29 kg. Saiznya yang nipis hanya 1.61 cm.

Macbook Air juga mempunyai prestasi yang tidak dapat lagi ditandingi dan telah dikuasakan oleh pemproses teras Dual-Core Intel Core dengan MacOS sebagai sistem pengendaliannya. Menyokong paparan retina dan pelbagai ciri lain juga menjadikan laptop ini antara yang ringan dan kepuasan membeli.

2HP Spectre X360

Ketebalan HP Spectre X360 hanya 1.45 cm. Ia juga terlalu ringan dengan keberatan hanya 1.32 kg.

Disamping itu, laptop ini juga mempunyai skrin sentuh dan boleh berputar 360 darjah dan berfungsi seperti tablet.

Spesifikasi laptop ini dikuasakan oleh pemproses Quad Core Intel i7 8th Gen dan storan SSD.

3Huawei Matebook D 15

via Huawei

Direka bagi tujuan mudah alih, laptop ini datang dalam saiz yang nipis dan ringan. Huawei Matebook D15 hanya mempunyai ketebalan 1.69 cm dan berat 1.53 kg.

Laptop ini dikuasakan oleh pemprosesan AMD Ryzen 5 3500U yang mempercepat dan meningkatkan prestasi. Dilengkapi dengan PCel SSD3 dan pembungkusan sehingga 8GB dalam seni bina dua saluran DDR4 RAM, kelajuan bacaan dan tulisannya sangat cepat.

Dengan Radeon Vega 8 Grafik, anda boleh menguasai kerja harian atau menikmati hiburan dengan baik.

Laptop ini juga menyediakan slot pengecasan bateri yang menggunakan jenis USB C dengan ciri pengecasan pantas.

4Dell XPS 13

via Dell

Pengeluar Amerika, Dell telah membantu memeriahkan pasaran dengan mengeluarkan laptop jenis XPS 13 dengan butiran 1.7 cm untuk ketebalannya dan beratnya hanya 5.3 kg.

Spesifikasi laptop ini menjalankan Intel Core i7 dan sesuai untuk keperluan Multimedia.

IKLAN

Dell XPS 13 menjanjikan pengalaman melalui Cinema Dell yang lengkap dengan skrin dan bunyi yang mantap seperti menonton filem di pawagam.

5Asus ZenBook Duo

via Asus

Laptop nipis ini adalah keluaran Asus yang hanya mempunyai ketebalan 1.99 cm dan berat 1.5 kg. Laptop ini termasuk dalam kategori laptop yang tahan lama dan dibuktikan oleh Gred Ujian Ketenteraan AS.

Tidak seperti laptop biasa, Asus Zen Book Duo ini dilengkapi dengan Screen Pad + yang menyokong keperluan reka bentuk grafik.

Spesifikasi laptop Asus ini telah membawa Intel Core i7 10th Gen sebagai pemproses utama. (Fit)