Di sebalik tubuhnya yang sado Liam Hemsworth ditambah pula dengan wajahnya yang tampan membuatkan para peminat terpesona.

Bagaimanapun, siapa sangka, ternyata bahawa Liam mempunyai masalah kesihatan pada buah pinggangnya.

Ini dinyatakan oleh Liam dalam temu bual dengan Mens Health. Pada mulanya, pelakon ini berkongsi tentang corak diet yang dia jalani sebagai seorang vegan.

IKLAN

Seperti mana yang diketahui, vegan hanya makan sayur-sayuran dan tidak memakan sebarang daging haiwan. Malah mereka juga tidak makan produk haiwan seperti telur dan barang yang diproses dari susu (keju, yogurt, mentega, dan sebagainya).

Namun, Liam sebenarnya mengalami masalah dalam buah pinggang. Dia juga terpaksa menjalani pembedahan buah pinggang  untuk membuang batu karang dan menukar dietnya.

“Ya, saya terlalu banyak mengambil oxalate (bahan semulajadi dalam tumbuh-tumbuhan dan haiwan). Oxalates sangat banyak terdapat dalam sayuran, bayam, kacang dan kentang,” katanya dipetik oleh Daily Mail.

Dalam sehari, dia biasanya makan bayam dan susu badam untuk protein vegan setiap hari. Tetapi dia mendapati sering sakit badan, sebelum menjalani pembedahan untuk membuang sebelah buah pinggangnya.

“Saya fikir ini adalah perkara yang sangat sihat. Sekarang, saya harus berfikir semula sebelum memasukkan sesuatu ke dalam badan saya,” katanya.

“Dalam satu minggu Ia sangat menyakitkan dalam hidup saya. Saya terpaksa menjalani pembedahan tetapi dalam masa yang sama saya harus menjalani aktiviti promosi untuk  ‘Isn’t It Romantic’,” katanya.