Puteri Sofia dari kerabat diraja Sweden hari ini mula bekerja di hospital untuk membantu negara memerangi coronavirus.

Jalani Kursus Selama 3 Hari

Puteri Sofia, 35, yang berkahwin dengan Putera Carl Philip, 40, mengikuti kursus perubatan tiga hari di Sophiahemmet University College di Stockholm, di mana dia adalah anggota kerusi kehormat.

Dia kini dapat membantu para petugas kesihatan dan membantu memerangi wabak itu, yang telah menjangkiti 11,927 di negara Scandanavia dan membunuh 1,203 orang.

IKLAN

Sebuah gambar  menunjukkan dia bergambar dengan kakitangan  di hospital Sophiahemmet yang mana semuanya  menjalani perjarakkan sosial.

Universiti ini melatih sehingga 80 orang seminggu untuk membantu meringankan beban yang ditanggung oleh doktor dan pekerja perubatan di negara ini, menurut laporan media tempatan.

Dipetik dari Dailymail, Pengarah Jabatan Penerangan dan Akhbar di Mahkamah Diraja Margaretha Thorgren mengatakan bahawa Puteri Sofia berbesar hati menjadi sukarela untuk membantu kakitangan hospital di saat-saat mereka kekurangan tenaga kerja.

Bekas model ini menjadi sebahagian daripada keluarga kerajaan Sweden pada tahun 2015, setelah menikahi Carl Phillip, yang merupakan putera Raja Carl Gustaf.

Putera Carl-Phillip berada di tangga keempat takhta, selepas saudara perempuannya Puteri Mahkota Victoria.

The Duchess of Värmland itu mempunyai dua anak dengan Carl-Phillip, Putera Alexander dan Putera Gabriel, yang berada di tangga kelima dan keenam di takhta kerajaan Sweden.