Baru-baru ini,pengacara dan pengamal media sosial terkenal Dr Say Shazril telah mengumumkan bahawa dia bakal kembali bertugas sebagai seorang doktor.

Bertugas Sebagai Frontliner 

Pengumuman itu dibuatnya menerusi laman Instagram yang mana dia akan berkhidmat sebagai seorang sukarelawan Mercy Malaysia. Sebelum ini Dr Say atau nama sebenarnya Muhammad Shazril bin Shaharuddin meluahkan rasa kecewa apabila permohonannya sebagai sukarelawan membantu frontliners yang lain dalam mencegah wabak COVID-19 ditolak namun tidak lama kemudian kekecewaanya itu diubati dengan khabar gembira yang mana pihak Mercy memerlukan khidmatnya.

“Tup tap semalam Mercy Malaysia mesej bertanya “adakah doc masih interested untuk volunteer?” saya reply “SEMESTINYA!” mereka reply balik “esok start” terduduk saya dibuatnya peeps. Sebulan berkulat di rumah tiba-tiba kena start keje arini sedikit terkejut tapi no hal episod 9 The World Of The Married pun keluar hari jumaat nanti maka here i am super excited to be part of the frontliners”

https://www.instagram.com/p/B_ON8erFhtI/

Kongsi Pengalaman 

Dalam kemaskini terbaru pengacara Hello Doktor itu, Dr Say sempat berkongsi pengalaman hari pertama nya bertugas sebagai seorang frontliner. Bermula dari tatacara pemakaian PPE (personal protective equipment) sehinggalah mengenai persekitaran penempatannya di Pasar Borong Kuala Lumpur, Dr Say berkata pelbagai perasaan dialaminya ketika itu.

View this post on Instagram

Topik : Gonna Leave This Here Sy sering tertanya-tanya “macam mane the real situation kat luar sana? Betul ke keadaannya macam war zone? Betul ke pakai PPE tu panas gila? Ape rasanya jadi frontliner ni? Well, hari ni sy dapat experience kesemuanya! Sy ditempatkan di Pasar Borong Kuala Lumpur. Kalau kalian tengok berita arini, Pasar Borong ni ibarat warzone dengan kawat berduri di sekeliling kawasannya. Entrance dikawal ketat tentera & polis, cukup menyeramkan. Tiba di lokasi kami di-brief sekali lagi tugasan kami iaitu untuk mengambil 800 sampel lalu kami diminta untuk memakai PPE (personal protective equipment). Lapisan demi lapisan disarungkan sehinggalah item terakhir yakni face shield. Kehangatannya ibarat anda duduk di dalam kereta yg dibiarkan di bawah panas terik sepanjang hari & anda hanya buka tingkap 1/5 tanpa aircond. Cukup panas & sesak! Atas sebab inilah masa yg dihadkan kepada mereka yg memakai PPE hanya 3 jam kerana jika dibiarkan lebih lama mungkin akan memudaratkan. Perasaan jadi frontliner? Pada awalnya cukup menggusarkan. Sebab kita tak tahu apa yg nak dijangkakan. Bila tiba tadi, beratus orang beratur untuk diambil sampel. Bayangkan selama ni kita tengok & dengar kes-kes COVID di berita sahaja tup tap arini engkau kena swab tekak beratus orang ni yg mungkin salah sorang ni ada wabak maut ni ape perasaan korang? Pulak tu lepas ni nak balik jumpa anak & bini, tak ke menakutkan sekiranya kita terbawak balik COVID ni? Nauzubillahiminzalik Akan tetapi sy sangat bertuah dikelilingi team yg cukup supportive & helpful. 1st time sy nampak betapa efficient-nya pegawai kesihatan, polis, tentera, JPA, RELA berinteraksi bersama. Kecuakan sy tadi terus bertukar semangat. Semangat untuk meneruskan hari-hari sukarelawan mendatang. If there is one advice i can give, jangan sesekali pandang remeh COVID ni peeps. Number of cases mungkin dua digit sekarang tapi dari apa yg sy experience tadi dua digit ini tidak akan berkekalan. Stay safe peeps!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

IKLAN

Dalam masa yang bersama, dia turut berasa bertuah kerana dikelilingi dan saling bekerjasama dengan pelbagai organisasi yang turut sama membantu mencegah penularan wabak yang meragut nyawa ribuan manusia seluruh dunia. Di kesempatan itu, dia turut berpesan kepada pengikutnya di laman Instagram untuk tidak memandang remeh akan wabak berkenaan kerana segala kemungkinan boleh terjadi sekiranya langkah pencegahan diabaikan.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry