Drama bersiri Korea Selatan The World of the Married mendapat kritikan dari beberapa pihak kerana melibatkan seorang pelakon yang telah terlibat dengan kes pelacuran. Pelakonnya adalah Lee Kyung Young yang memegsng watak sebagai Yeo Byung Gyu, seorang ahli perniagaan yang dihormati dan ayah Yeo Da Kyung, wanita yang merosakkan rumah tangga Ji Sun Woo dan Lee Tae Oh.

Penonton terganggu dengan kehadiran Lee Kyung Young dalam drama yang mendapat rating tertinggi di Korea Selatan. Dalam muat naik di saluran YouTube JTBC yang menunjukkan di sebalik tabir, penonton dari Korea Selatan memprotes di ruangan komen.

IKLAN

” Korea tidak mempunyai pelakon lelaki lain lagi kah yang seusia Lee Kyung Young. Sebenarnya, ada banyak pelakon dengan bakat yang sama dan lakonan yang lebih baik daripada Lee Kyung Young. Jadi mengapa saya mesti terus melihatnya di TV?” tulis akaun 7purple

Dilaporkan dari Koreaboo , Lee Kyung Young terlibat dalam pelacuran pada tahun 2002. Dalam catatan umum dari perbicaraan tersebut menunjukkan bahawa Lee Kyung Young telah memanipulasi dan mengeksploitasi seorang pelakon wanita  bawah umur dengan inisial L untuk berhubungan seks dengannya.

Pada mulanya, Lee Kyung Young dikatakan tidak menyedari hakikat bahawa L adalah remaja. Setelah 2 kali dia melakukan hubungan seks dengan L, Lee Kyung Young hanya menyedari usia remaja itu. Bagaimanapun mahkamah mendapati Lee Kyung Young tidak bersalah atas perbuatan pertama itu, tetapi disabitkan dengan pelacuran kedua dan ketiga.

Dia dijatuhi hukuman penjara 10 bulan. Selain itu, Lee Kyung Young juga harus membayar ganti rugi untuk menanggung kos rawatan kerosakan psikologi L. Setelah perbicaraan paling kontroversial pada masa itu, Lee Kyung Young menghadapi kritikan melampau dari penonton Korea dan tidak dapat muncul di layar untuk sementara waktu. Hanya pada tahun 2011, hampir satu dekad setelah kes itu, dia mula membintangi filem dan drama lagi.