Selebriti popular, Neelofa telah mewujudkan saluran Telegram sempena Ramadan, kongsi doa harian, tips memahami erti bacaan dalam solat dan perkara-perkara ilmiah di pelantar permesejan Telegram.

Kongsi Pelbagai Perkara Berkaitan Agama Dan Motivasi 

Dilancarkan sekitar minggu lalu, saluran yang diuruskan sendiri oleh Neelofa itu menjadi medium pengantara untuk berkongsi perkara-perkara berkaitan solat, agama dan motivasi. Antara perkongsian yang dilakukan termasuklah cara memahami dan mengingat bacaan dalam solat, doa harian dan pelbagai bahan-bahan ilmiah lain seperti ayat al-Quran dan video ceramah agama.

IKLAN

Pengusaha jenama Naelofar itu memberitahu, tujuan saluran Telegram tersebut diwujudkan adalah kerana suasana sambutan Ramadan pada tahun ini yang sangat istimewa berbanding tahun-tahun sebelumnya.

“Tahun ini, kita menyambut Ramadan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kebanyakan daripada kita tidak dibenarkan untuk keluar daripada kediaman masing-masing. Justeru, kita manfaatkan masa yang ada dengan perkara berfaedah.

“Jika dahulu kita tidak sempat, sekarang alhamdulillah dan ini antara keindahan Ramadan pada kali ini,” katanya.

71 Orang Langgan Saluran Neelofa 

Kini mempunyai langganan seramai lebih 71 ribu orang, saluran Telegram berkenaan dianggap sekadar ruang baginya untuk berkongsi ilmu.

“Selama ini ramai yang bertanya kepada saya, apakah doa yang saya amalkan sehari-hari dan surah apakah yang menjadi kegemaran. Saya cuba berkongsi di Instagram Stories, tetapi disebabkan limitasi durasi, perkongsian menjadi terbatas. Kalau terlalu banyak yang dikongsi, takut orang jemu dan tak baca (skip).

“Jadi dengan saluran Telegram ini, saya lebih bebas untuk berkongsi apa sahaja yang bermanfaat, asalkan tidak meyimpang. Saya harap, perkongsian ini dapat dimanfaatkan pada keadaan sukar seperti sekarang,” katanya lagi kepada edaran media .

Menerusi temu bual ringkas yang dijalankan dalam kalangan pengikut saluran berkenaan, rata-rata menyambut baik dengan inisiatif Neelofa itu.

Malah, ada juga yang berpendapat perkongsian Neelofa di Telegram sebagai satu hal yang dapat mendekatkan lagi usahawan itu dengan peminatnya.

“Saya rasakan saluran ini sangat bagus kerana ramai dapat mengikuti apa yang Neelofa lakukan sehari-harian dan dapat menambah ilmu yang kadang-kadang kita sendiri terlepas pandang,” ujar salah seorang pelanggan saluran berkenaan.

Saluran Telegram boleh diakses secara percuma dengan mencari kata kunci Neelofa di ruangan carian.

IKLAN