Selebriti yang berasal dari Korea Selatan, Ayana Moon meraikan ulangtahunya ke lapan bergelar umat Islam. Melalui Instagram pada hari Rabu (29/4/2020), Ayana atau nama penuhnya Ayana Jihye Moon memuat naik fotonya ketika dia berada di Mekah. Tulisan yang dibuat cukup menyentuh hati.

IKLAN

“Sudah 8 tahun. Hari ini, 8 tahun yg lalu saya masuk Islam. 8 tahun lalu, saya sendiri. 8 tahun lalu, saya tidak percaya diri.

Bagi Ayana, bukan mudah untuk hidup sebagai seorang Muslim  saat awal-awal dia memeluk dia memeluk Islam. Lebih-lebih lagi, keluarganya belum mengetahui konsep agama dan tidak mempercayai Tuhan. Tetapi kesukaran yang dihadapi Ayana perlahan-lahan hilang. Dia sekarang lebih kuat dalam mendalami agama Islam.

“Dan sekarang saya percaya diri sebagai seorang muslimah dan menantikan masa depan saya sebagai seorang muslimah dalam Islam. Alhamdulillah, iman saya semakin hari semakin kuat. Semoga saya bisa tetap istiqomah dan selalu dalam lindungan Allah SWT.” tulisnya

Muat naik Ayana disambut dengan komen positif dari pengikut di Instagram. Seperti diketahui, Ayana Moon memutuskan untuk masuk Islam kerana minatnya terhadap budaya Timur Tengah. Sejak menjadi mualaf, dia terkenal di kalangan wanita Muslim, terutama di Indonesia dan Malaysia.

Kemudian diketahui, adik lelaki Ayana, Aydin Moon juga memutuskan untuk memeluk agama Islam pada tahun 2019. Kedua-duanya sangat gembira menjalani Ramadan tahun ini bersama-sama.