Drama Korea paling ‘hits’, The World of Married, telah pun berakhir pada 16 Mei yang lalu setelah ditayangkan sebanyak 15 episod. Banyak kejadian yang tidak dijangka sebelum episod terakhir.

Dalam episod 14, tidak dijangka Doktor Ji Sun-woo hampir membunuh diri dengan membuang dirinya ke laut. Nasib baik keadaan itu dapat dihalang oleh doktor Kim Yoon-ki yang berjaya menarik Ji Sun-woo ke daratan.

Kim Yoon-ki terkejut dan bimbang dengan keadaan Ji Sun-woo. Sementara itu, Ji Sun-woo menangis dipelukan Kim Yoon-ki. Watak Kim Yoon-ki sendiri dilakonkan oleh Lee Moo-saeng, seorang pelakon yang mempunyai kerjaya selama 15 tahun di industri drama Korea.

IKLAN

Selain The World of Married, Kim Yoon-ki juga membintangi banyak hits drama. Selepas ini, anda pasti akan rindukan drama lakonan Lee Moo-saeng. Apa kata anda layan beberapa drama Korea yang dibintangi oleh pelakon berusia 40 tahun.

7Chocolate

Via Asianwiki.com

Selain berlakon di The World of the Married, Lee Moo-saeng pertama kali berlakon dalam drama Chocolate. Drama ini mengisahkan tentang flashback masa kecil dari Lee Kang (Yoon Kye-sang) dan Moon Cha-young (Ha Ji-won) yang secara tidak sengaja bertemu lagi melalui satu kejadian. Lee Moo-saeng sebagai pelakon pembantu bernama Jeong Se-un.

6Melting Me Softly

Via Asianwiki.com

Pada tahun 2019 Lee Moo-saeng berlakon dengan pelakon Ji Chang-wook dalam drama Melting Me Softly. Lee Moo-saeng memainkan peranan sebagai penolong profesor yang hebat bernama Jo Ki-beom.

Drama ini mengisahkan seorang pengarah rancangan realiti yang ingin membuktikan projek peti ais yang dimiliki oleh profesor Hwan Kap-Soo yang dapat menyejukkan manusia, sehingga manusia tetap muda. Bersama sukarelawan bernama Ko Mi-ran mereka menjadi contoh projek percubaan.

Malangnya, sebelum semuanya selesai, profesor itu tiba-tiba hilang. Hingga akhirnya Lee Moo-saeng sebagai pembantu akhirnya menjaga Ji Chang-wook dan Ko Mi-ran.

5Designated Survivor: 60 Days

Via Asianwiki.com

Drama ini mengisahkan seorang bekas profesor kimia yang bekerja sebagai Menteri Alam Sekitar. Dia terpaksa menjadi presiden sementara selama 60 hari untuk menggantikan presiden yang mati dalam sebuah letupan.

Dalam drama ini Lee Moo-saeng memeranankan watak Kim Nam-wook, pegawai pengurusan pejabat presiden dan setiausaha akhbar. Di sini Lee Moo-saeng diceritakan sebagai bekas pembelot dari Korea Utara.

4One Spring Night

Via Asianwiki.com

Drama romantik mengenai pustakawan, Lee Jung-in (Han Ji-min) yang mempunyai hubungan panjang dengan ahli farmasi Yoo Ji-ho (Jung Hae-in).

Kedua-duanya terlibat secara romantik setelah bertemu antara satu sama lain. Dalam drama ini Lee Moo-saeng memeranankan watak Nam Si-hoon, kakak ipar Yoo Ji-ho.

3The Crowned Clown

Via Asianwiki.com

Lee Moo-saeng juga pernah membintangi drama The Crowned Clown. Drama yang mengisahkan tentang raja yang mempunyai kembar, tetapi dengan keperibadian yang berbeza.

Lee Moo-saeng memainkan adik tiri Raja Yi Heon (Yeo Jin-goo) bernama Putera Jin-pyung.

IKLAN

2The Miracle We Met

Via Asianwiki.com

Drama ini menampilkan sebilangan selebriti terkenal seperti Ra Mi-ran, EXO Kai, Ko Chang-seok dan banyak lagi. Dalam drama ini Lee Moo-saeng berperanan sebagai Wakil Ketua Jabatan Shinhwa Bank bernama Kim Choong-man.

1Prison Playbook

Via Asianwiki.com

Drama ini mengisahkan tentang kehidupan banduan dan kakitangan penjara. Dalam drama ini Lee Moo-saeng berperanan sebagai pengacara bernama Kang Min-koo.