Pendakwah bebas, Ustaz Abu Syafiq menggesa pihak berwajib mengambil tindakan tegas terhadap kenyataan Siti Kasim yang mengaitkan isu sekolah tahfiz dengan pemandu mabuk.

Abu Syafiq berkata, Siti Kassim sepatutnya bertaubat kepada Allah dengan segera.

IKLAN

“Siti Kasim sepatutnya bertaubat kepada Allah segera. Menyamakan arak dengan sekolah tahfiz adalah kias yang salah. Menteri Agama perlu ambil tindakan ke atas Siti Kasim and the gang serta Syiah dan Wahhabi yang kian membiak membahayakan ummah”- tulisnya di Instagram.

Terdahulu, Siti Kasim mencetuskan kontroversi ketika menyentuh mengenai isu pemandu mabuk yang semakin menjadi-jadi ketika ini. Peguam itu membangkang cadangan untuk mengantung penjualan arak ekoran peningkatan kes yang membabitkan pemandu mabuk.

Dipetik dari ISMAWEB, dia berkata, peningkatan kes itu disebabkan sikap tidak bertanggungjawab mereka yang mengambil minuman berakohol itu.

“Alkohol itu bukan masalah. Tapi peminum yang tidak bertanggungjawab itulah punca masalah sebenar. Begitu juga dengan isu yang melibatkan sekolah tahfiz. Masalahnya adalah disebabkan oleh pihak pengurusan sekolah.

“Kamu (PAS) mahu mengharamkan alkohol hanya kerana menepati kehendak anda, kalau begitu haramkan juga sekolah tahfiz yang telah menyebabkan banyak masalah terhadap anak kecil yang tidak berdosa,” katanya seperti dipetik dari ISMAWEB.

Kenyataan Siti Kasim itu mengundang kemarahan orang ramai. Rata-rata netizen menganggap ia amat biadab, melampau dan bersifat penghinaan ke atas agama Islam dan institusinya.

Siti Kasim Anggap Orang Melayu Dengan Fitnah dan Bodoh Tak Akan Berpisah

Dalam posting terbarunya di Instagram, Siti Kassim menganggap sebilangan orang Islam tidak mengerti apa yang disampaikan olehnya.

“Ini telah disampaikan kepada orang Melayu dalam kumpulan WhatsApp dan media sosial mereka. Beberapa rakan Melayu saya yang berfikiran benar telah bertanya kepada saya dan mereka tidak boleh mempercayai apa yang mereka baca.”

“Sekiranya anda ingin mengetahui kebenaran, baca posting saya yang sebenarnya.
Fundamentalis Islam / Arabatisasi telah lama dan akan terus menjadi sumber kemunduran dan jangkitan barah kepada jiwa Muslim Melayu jika kita tidak mengubah cara Islam dimainkan oleh para politikus”- tulisnya di Instagram

IKLAN