Bercakap mengenai animasi Kampung Boy sudah pasti ramai yang mengenalinya terutama buat mereka yang berada dalam generasi 90-an.

Kampung Boy Terus Relevan 

Siapa sangka kisah hidup kartunis Datuk Mohammad Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Lat yang bermula dari sebuah komik kini menjadi animasi ‘lagenda’ yang masih dikenang sehingga kini. Selain daripada pelbagai watak popular dalam animasi ini, rumah ikonik Kampung Boy juga antara yang begitu sinonim.

IKLAN

Bakal Dibuka

Ramai yang tidak tahu bahawa rumah tersebut sememangnya wujud dan terletak di Batu Gajah, Perak. Bagaimanapun,difahamkan rumah di lokasi asal sudah tiada dan sedang dibina semula di sebuah kampung tidak jauh dari tempat Lat membesar. Berita baik buat peminat animasi ini, anda akan dapat melihat sendiri gambaran kehidupan Lat ketika kecil di rumah tersebut apabila Rumah Lat dan Galeri dibuka hujung tahun ini.

Lengkap dengan perabot asal seperti meja solek, meja makan, kerusi, cermin dan rak almari asal milik keluarga Lat yang digunakan untuk menyimpan rekod ketika usianya 19 tahun, anda juga bakal melihat karya Lat selama 4 dekad sejak tahun 1964 dan dapat mengimbau kenangan masa lalu dimana rumah tersebut. ‘Kampung Boy’ ini pada mulanya dijadualkan pembukaan rasminya pada Julai ini namun disebabkan penularan wabak pandemik Covid-19 ianya akan ditangguhkan pada hujung tahun ini.