#Throwback Sikit! Siapa Lahir Tahun 90an Mesti ‘Gian’ Tengok 5 Kartun Ni

Mesti Baca

Tidak lengkaplah hidup seseorang andainya dia tidak pernah dihiburkan oleh seleksi siri animasi yang pastinya memberi seribu satu keseronokan buat jiwa kanak-kanak.

Sejak dari dahulu, stesen televisyen di Malaysia termasuklah TV1, TV2, TV3 dan NTV7 masing-masing berlumba untuk menyajikan program istimewa terbaik khas untuk kanak-kanak dan kebiasaannya akan ditayang pada sebelah petang.

Jika benar anda seorang kanak-kanak sejati yang membesar di Malaysia, anda pasti akan teruja jika 

Jom imbas kembali kartun apa agaknya yang menjadi kegemaran kanak-kanak Malaysia yang lahir sekitar tahun 90an!

#1 Usop Santorian

Berlatarkan suasana dan kehidupan kanak-kanak di sebuah perkampungan Melayu, siri animasi ni memang menghiburkan kerana menampilkan kenakalan Usop sekawan dalam menjalani hari-hari sebagai kanak-kanak lelaki.

#2 Anak-Anak Sidek

Siri animasi ini diinspirasi dari sebuah komik autobiografi jaguh badminton negara karya Kumpulan Pelukis J.A.S Sdn. Bhd.

Ia mengisahkan kehidupan Sidek bersaudara yang menghabiskan zaman kanak-kanak mereka di sebuah kampung yang bernama Kanchong Darat di Banting, Selangor pada 1960-an dan awal 1970-an, termasuk sekali kisah-kisah kehidupan Sidek bersaudara sebelum menjadi pemain badminton ternama negara, dan kehidupan peribadi anak-anak Sidek yang tidak pernah diketahui umum.

#3 Keluang Man

Lagu tema dia paling best!

So far, ini adalah antara siri animasi Malaysia pertama yang menampilkan watak adiwira. Siapa yang tak ingat Keluang Man kan?

Dia ni memang superhero, tapi sifatnya yang cemerkap dan kadang kala ‘lurus’ tu secara tidak langsung mewujudkan elemen komedi. Buat penonton tak kering gusi!

#4 Frooties

Okay, yang ni lain sikit sebab watak-watak animasi adalah berdasarkan buah-buahan tempatan.

Frotees ini tidak begitu diketahui kerana tidak disiarkan lebih kerap di siaran lain berbanding kartun lain era itu seperti Usop Sontorian dan Kluang Man.

Boleh kata unik, jalan ceritanya pun padat dengan mesej bermoral. Sesuai untuk tontonan kanak-kanak.

#5 Kampung Boy

Kartun kebanggaan Malaysia, Kampung boy adalah siri animasi televisyen yang mula ditayangkan pada 1997. Ia berkisarkan tentang perjalanan seorang kanak-kanak lelaki, Mat yang hidup di kampung.

Siri ini diadaptasi dari novel grafik istimewa berjudul The Kampung Boy yang merangkum autobiografi kartunis terkemuka tanah air, Lat.

Paling gah bila siri ni telah berjaya disiarkan di lebih 60 buah negara termasuk Kanada dan German tau?

https://www.youtube.com/watch?v=z9epKbPKot4

Bonus!

Kacang

Kacang ni bukanlah kartun atau siri animasi yang ditayang sekitar era 90an sebaliknya mula diterbitkan pada 2007 jika tak silap penulis. 

Percayalah, penggunaan kacang sebagai barisan watak dalam animasi ni memang mencuit hati penonton! Penulis suka sangat tengok Kacang dulu.

Terkini

Lebih Dari 1,000 Aduan Mahu Persembahan Grammy Cardi B Dan Megan Thee Stallion Dihentikan

Cardi B dan Megan Thee Stallion membuat persembahan lagu hit no.1 mereka, "WAP" pada Anugerah Grammy pada Mac 14...

Artikel Berkaitan