Pengarah Hollywood James Cameron dan kru-kru-nya telah kembali ke New Zealand untuk meneruskan penggambaran filem sekuel Avatar sejak minggu lalu. Filem animasi  ini telah disambung semula sejak pandemi virus korona 2019 atau Covid-19.

Pihak berkuasa New Zealand masih menutup sempadan negara yang berkaitan dengan wabak tersebut. Tetapi izin khas diberikan kepada 55 kru produksi sekuel filem Avatar yang terbang dengan pesawat sewa.

IKLAN

“Sudah tentu, fakta bahawa kita dapat memulakan produksi filem lebih awal, tetapi juga menyedihkan apabila pandemi masih menjadi cabaran besar di seluruh dunia,” kata ketua eksekutif Suruhanjaya Filem New Zealand, Annabelle Sheehan oleh Reuters pada hari Isnin, 8 Jun 2020.

Keindahan gunung, padang rumput dan hutan di New Zealand, yang terkenal dengan trilogi epiknya The Lord of the Rings telah menarik beberapa produksi filem utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sekuel pertama Avatar 2009 dirakam sebagai filem terlaris kedua sepanjang masa – hanya dari Avengers: Endgame.

Penerbit filem Avatar, Jon Landau memuat naik gambar dengan pengarah Cameron setelah berada di New Zealand minggu lalu. Dia mengatakan bahawa mereka akan menguarantinkan  diri selama 14 hari mengikut dasar pemerintah tempatan sebelum memulakan aktiviti produksi filem.