Lagu yang menjadi viral dari Weird Genius berjudul Lathi telah mendapat perhatian dikalangan peminat muzik. Lagu ini terus berkumandang di media sosial untuk cabaran #LathiChallenge. Tetapi di sebalik kejayaan itu, ada yang memberi tanggapan kurang baik mengenai Weird Genius. Salah satunya ialah pendakwah bebas, Wan Dazrin.

Wan Dazrin mengatakan bahawa lagu Weird Genius itu berbahaya dan disyaki sebagai salah satu bentuk panggilan syaitan. Dianggap seperti itu, Genius Pelik menjawab dengan santai.

IKLAN

Eka Gustiwana, ahli Weird Genius , sebenarnya terkejut kerana karyanya dianggap seperti itu. Kerana pada dasarnya dia adalah orang yang takut akan perkara mistik.

“Saya bermain dengan Jelangkung (permainan mistik) pun takut. Betul! Semasa saya di sekolah rendah, rakan saya bermain jelangkung, jadi saya terus pergi. Apalagi membuat lagu seram,” kata Eka Gustiwana dalam video di k YouTube Deddy Corbuzier pada hari Selasa (06/09/2020).

Eka Gustiwana terkejut kerana lagu Lathi dianggap sebagai pemuja syaitan. Walaupun dia sendiri tidak tahu bagaimana membuat lagu seram.

“Tidak ada unsur-unsur seram, kami juga tidak mengerti ketika anda mengatakannya, bagaimana membuat lagu-lagu seram, lagu-lagu yang menyembah Setan,” sambung Eka Gustiwana.

Betul Untuk Bersuara

Walaunagaimanapun, Eka Gustiwana mengatakan bahawa tidak menjadi masalah jika karyanya diperdebatkan oleh orang. Tetapi yang menjadi masalahnya adalah jika terdapat unsur paksaan dalam perbahasan.

“Pada pendapat saya setiap orang berhak untuk mempunyai pendapat mengenai seni. Kerana seni tidak ada mutlak. Itu haknya, tetapi jika dia mengajak dan memaksa orang untuk mengikuti apa yang dia mahukan, ini benar-benar salah. Sekarang itu perlu bercakap lebih jauh, kerana seni tidak dapat dilakukan,”- tambahnya.

 Tak Peduli Apa Orang Nak Kata

Sementara itu pada kesempatan yang sama, Reza Oktovian sebagai penulis lirik lagu “Lathi” menyatakan bahawa dia akan terus bekerja seperti biasa. Perkara seperti ini tidak langsung untuk membuatkan mereka berhenti berkarya.