Menerusi laporan antarabangsa, pemilik jenama pakaian terkenal, Zara iaitu Inditex dikhabarkan akan menutup hampir 1,200 cawangan butiknya di seluruh dunia

Terjejas Teruk 

Keputusan itu dibuat berikutan kesan daripada penularan wabak COVID-19 dan mereka ingin memfokuskan pada jualan secara atas talian tidak lama lagi. Menurut sumber, sebanyak 1,000 hingga 1,200 butik jenama di bawah Inditex selain Zara turut mengalami kerugian termasuk jenama syarikat Sepanyol seperti Bershka, Pull & Bear dan Massimo Dutti.

IKLAN

Termasuk Asia 

Penutupan butik itu dijangka melibatkan cawangan di Asia dan Eropah.Difahamkan 107 cawangan Inditex di United Kingdom tidak terjejas teruk seperti mana yang lain. Bagaimanapun, kakitangan mereka masih akan dikekalkan yang mana mereka akan ditawarkan kerja dibahagian lain seperti penghantaran barangan yang telah ditempah secara atas talian.

Sebagai rekod, kesemua 7,412 cawangan butik dibawah Inditex di seluruh dunia akan berkurangan antara 6,700 hingga 6,900 selepas pengstrukturan semula termasuk pembukaan 450 cawangan baharu. Inditex, yang merupakan salah satu pemilik rangkaian jenama fesyen terkenal di dunia dilaporkan mengalami kerugian teruk yang mana hampir 44% jualan mereka terjejas antara 1 Februari hingga 30 April.