Di laman Twitter kini hangat memperkatakan mengenai watak Dayang Senandung. Difahamkan nama Dayang Senandung tular selepas pelakon dan penyanyi, Wani Kayrie membawakan watak tersebut bagi drama baharunya dan video tariannya menerusi aplikasi TikTok menimbulkan pelbagai perspektif orang ramai termasuklah tidak peka dengan sensitiviti masyarakat berkulit gelap.

Tuntut Buang Verified

Dalam pada itu, segelintir daripada pengguna laman itu menuntut pihak Twitter untuk membuang pengesahan(verified) pada akaun Twitter Wani kerana dia didakwa menyinggung perasaan mereka.

IKLAN

Bagaimanapun, menerusi carian Murai.my terkini mendapati pelantun Jangan Jangan ini sudah pun memadam video tersebut serta turut menyahaktifkan ruangan komen selepas pelbagai kecaman terus dilemparkan. Sehingga kini, tiada sebarang kenyataan lanjut dibuat oleh Wani mengenai isu tersebut.

Sebagai info, Wani kini terbabit dalam penggambaran drama Dayang Senandung terbitan Zeel Production Sdn Bhd. Wajahnya telah disolek berwarna gelap bagi menjayakan watak Dayang Senandung yang terkenal kerana hikayatnya berwajah gelap sebelum menjadi cantik. Selain Wani, drama arahan Chad ini turut menampilkan Hun Haqeem, Rozita Che Wan, Shah Iskandar dan ramai lagi.